Κέρδη 167,3 εκ. ευρώ (+45%) η Eurobank

Κέρδη 167,3 εκ. ευρώ (+45%) η Eurobank

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή βελτίωση μεγεθών παρουσίασε η EFG Eurobank Ergasias στο πρώτο τρίμηνο του 2006, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του ομίλου αλλά και την εξαιρετική συγκυρία για τον τραπεζικό κλάδο.

Τα καθαρά, μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 167,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 45%, επίδοση κατά πολύ υψηλότερη των προσδοκιών της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των κερδών στο πρώτο τρίμηνο είναι διπλάσια του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση της Eurobank για αύξηση κερδών κατά 23% το 2006.

Τα οργανικά έσοδα του ομίλου σημείωσαν ισχυρή αύξηση κατά 20,4% ενώ στο τελικό αποτέλεσμα μεγάλη ώθηση έδωσαν και τα χρηματοοικονομικά έσοδα, αποτέλεσμα της θετικής συγκυρίας που χαρακτηρίζουν τις κεφαλαιαγορές σε όλο τον κόσμο. Τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις αυξήθηκαν κατά 128,9% και ανήλθαν στα 45,4%, αποτελώντας το 8,3% των συνολικών εσόδων του ομίλου.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων της Eurobank είναι εξαιρετική: ισχυρή αύξηση χορηγήσεων (+24,6%), βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας στο 45,2% (από 47,4% το αντίστοιχο διάστημα του 2005), ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και περαιτέρω βελτίωση των δεικτών αποδοτικότητας με τον δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων να φτάνει το 22,8% (από 20,2%). Μοναδικό μελανό σημείο αποτελεί η περαιτέρω αύξηση των καθυστερήσεων και η επιδείνωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3% από 2,9%. Ωστόσο, στελέχη της Eurobank υπογραμμίζουν ότι ο δείκτης αυτός είναι από τους χαμηλότερους μεταξύ των εγχωρίων τραπεζών, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις που έχουν σχηματιστεί καλύπτουν το 91,2% των συνολικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της αγοράς.

Αιχμή τα στεγαστικά

Η μεγάλη αύξηση των στεγαστικών δανείων και τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ήταν τα σημεία που έκαναν τη διαφορά στις επιδόσεις της τράπεζας. Τα στεγαστικά δάνεια της Eurobank στο πρώτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση κατά 41,1%, ενώ τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις ενισχύθηκαν κατά 32%.

Ισχυρή βελτίωση κατά 21,8% σημείωσαν και τα δάνεια προς μεσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά τα δάνεια προς τα νοικοκυριά σημείωσαν αύξηση κατά 29,6% ενώ οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις κατά 20,3%. Το ενεργητικό του ομίλου διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 32,2%.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του ομίλου στο εξωτερικό, πρόσφατα ανακοινώθηκε η εξαγορά του 70% της Tekfenbank. Στελέχη της Eurobank χαρακτηρίζουν την κίνηση στρατηγικής σημασίας, καθώς η Tekfenbank αποτελεί μια ισχυρή βάση για την επέκταση του ομίλου στην Τουρκία, μια αγορά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Με επιτυχία υλοποιείται και το φιλόδοξο εγχείρημα για την επέκταση του ομίλου στην Πολωνία. Εξι μήνες μετά τη λήψη της απόφασης η Polbank EFG λειτουργεί ήδη 20 καταστήματα με προοπτική να αυξηθούν σε 50 έως τα τέλη Ιουνίου 2006.

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006 η συνεισφορά των θυγατρικών τραπεζών στην ΝΑ Ευρώπη στα συνολικά έσοδα του ομίλου ανήλθε σε 12,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή