Στέγη και προσωπικό για Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης

Στέγη και προσωπικό για Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικοποιούνται οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, καθώς μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να λυθεί το κρίσιμο θέμα της στέγασης, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Την προηγούμενη εβδομάδα έληξε η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την εξεύρεση του κτιρίου, που θα εγκατασταθεί η Επιτροπή και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν οκτώ προσφορές.

Το θέμα της στέγασης, αν και διαδικαστικό, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο, στον βαθμό μάλιστα που πρόκειται για τον τρίτο διαγωνισμό και η υπόθεση εκκρεμεί ουσιαστικά από τον περασμένο Αύγουστο. Από την πλευρά τού υπουργείου Οικονομίας, που θα έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου του ασφαλιστικού κλάδου, εκφράζεται αισιοδοξία ότι οι σχετικές διαδικασίες επιλογής θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαΐου, προκειμένου σταδιακά και μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει περατωθεί και η στελέχωση του φορέα μέσα από μετατάξεις και αποσπάσεις των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Την ίδια πάντως στιγμή και κόντρα στις παρατηρήσεις διεθνών οργανισμών που έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για τη συμβατότητα συμμετοχής των εποπτευόμενων φορέων στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής, κατατέθηκε στη Βουλή διάταξη νόμου, που θεσμοθετεί τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, την παρουσία εκπροσώπου του συνδέσμου των διαμεσολαβούντων, κλάδος που εντάσσεται στις αρμοδιότητες εποπτείας της Επιτροπής.

Το φαινόμενο που θέλει τις νέες εποπτικές αρχές να απαιτούν αρκετά χρόνια μέχρι να ενεργοποιηθούν και κυρίως να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, φαίνεται να επαληθεύεται και στην περίπτωση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης, σε μια μάλιστα περίοδο, που ο ασφαλιστικός κλάδος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Παρά την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, που διατηρεί προς το παρόν την αρμοδιότητα εποπτείας του κλάδου, τα προβλήματα παραμένουν και το μέλλον προοιωνίζεται δύσκολο. Μεταξύ των προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι η αύξηση των κατώτατων ορίων αποζημιώσεων για σωματικές βλάβες και υλικές ζημίες, αλλά και η υποχρέωση αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου με τη μορφή των κατώτατων εγγυητικών κεφαλαίων που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή