Τα συν και τα πλην της συμφωνίας Cosmote – Γερμανού

Τα συν και τα πλην της συμφωνίας Cosmote – Γερμανού

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως στρατηγικής σημασίας συμφωνία που ανεβάζει την αξία του OTE και κυρίως ως προπαρασκευαστική ενέργεια για την έλευση ξένου επενδυτή για το πακέτο OTE-Cosmote ερμηνεύεται η συμφωνία εξαγοράς της Γερμανός ABEE από την Cosmote εκτιμώμενης αξίας 1,58 δισ. ευρώ.

Οι απόψεις αναλυτών και χρηματοεπενδυτικών οίκων είναι διιστάμενες, καθώς άλλοι προβάλουν το στρατηγικό νόημα της εξαγοράς και άλλοι υπερτονίζουν ότι πρόκειται για μια πανάκριβη κίνηση της Cosmote με αμφιλεγόμενα και αναντίστοιχα του κόστους οφέλη.

Η ίδια η Cosmote αντιλαμβανόμενη τη «διύλιση» που κάνουν οι ειδικοί είναι φειδωλή και στην επίσημη ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ενίσχυση της εμπορικής της παρουσίας σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σκόπια, ενώ στις υποσημειώσεις για τις εφεξής προσδοκίες γράφει ότι αυτές μπορεί να μην επαληθευθούν και ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για τα μελλοντικά αποτελέσματα.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Cosmote συμφώνησε να αποκτήσει από τον κύριο μέτοχο το 42% των μετοχών της Γερμανός ABEE αντί 19 ευρώ τη μετοχή, καταβάλλοντας premium 5,43% σε σχέση με την τιμή της 4ης Μαΐου 2006 (18,02 ευρώ) και συνολικό τίμημα που αντιστοιχεί στο 15πλάσιο των κερδών (EBITDA) του 2005 ή στο 28πλάσιο αν αφαιρεθούν οι δραστηριότητες που θα αποσχισθούν.

Η Cosmote που χθες απέκτησε το 7,97% της Γερμανός μέσω αγορών από το X.A. καταβάλλοντας 23,5 εκατ. ευρώ, μετά το τέλος Αυγούστου θα υποβάλει δημόσια προσφορά για την απόκτηση και του υπόλοιπου ποσοστού της εταιρείας.

Ο κ. Πάνος Γερμανός, ιδρυτής και κύριος μέτοχος με το προσωπικό του ταμείο γεμάτο υλοποιεί μια τέλεια έξοδο από την εταιρεία του, αποφεύγοντας μια οδυνηρή ολίσθηση όλων των μεγεθών εξαιτίας και της υπερωρίμανσης της αγοράς κινητής τηλεφωνίας αλλά και της απεξάρτησης που έχουν πετύχει οι μεγάλοι του πελάτες Vodafone και TIM με τη δημιουργία δικών τους καναλιών λιανικής.

Στη συμφωνία με την Cosmote (περίπου 400 σελίδων) προβλέπεται ότι η πρώτη σύντομα θα φέρει στα ταμεία της 148 εκατ. ευρώ, καθώς θα πωλήσει στον κ. Γερμανό τον βιομηχανικό κλάδο μπαταριών αλλά και τα δίκτυα πωλήσεων σε Πολωνία, Ουκρανία και Κύπρο.

Ο κ. Π. Γερμανός μετά τη δημόσια προσφορά θα αποκτήσει το 10% της υπό αναδιαμόρφωση εταιρείας, δηλαδή θα γίνει συνεταίρος της Cosmote και θα διατηρήσει τη θέση του προέδρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύμβαση περιέχεται όρος διάρκειας πέντε ετών με τον οποίον απαγορεύεται στον κ. Π. Γερμανό να αναπτύξει ανταγωνιστική δραστηριότητα, προφανώς για να διασφαλισθεί η Cosmote από το ενδεχόμενο ότι ο μέγας ωφελημένος δεν θα μετεξελίξει τα Multirama σε νέο Γερμανό, στεγάζοντας όσους θα αναζητήσουν εναλλακτική λύση.

Με 537 καταστήματα

Η Cosmote διατείνεται ότι θα ενισχύσει τα έσοδά της και την κερδοφορία της, κάτι που μένει να αποδειχθεί αν το δίκτυο πωλήσεών της αλλά και αυτό του OTE μετεξελιχθούν γρήγορα και ότι θα μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά 30%.

Αυτό που είναι χειροπιαστό είναι ότι η Cosmote και ο OTE διασφαλίζουν ένα εμπορικό δίκτυο 537 καταστημάτων σε πέντε χώρες αλλά και καθετοποιημένη λειτουργία, που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη ειδικά στην αγορά της Ρουμανίας (Cosmorom).

Βέβαια, το γεγονός ότι το μεγάλο μέρος των εμπορικών καταστημάτων της Γερμανός διέπεται από συμφωνίες franchisees, μάλλον δημιουργεί την αίσθηση ότι θα υπάρξει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων συνεργασίας με τους franchise.

H Cosmote μετά τον δανεισμό της (1 δισ. ευρώ) για την εξαγορά από τον OTE των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία και στα Σκόπια θα προχωρήσει σε νέο δάνειο, καθώς το συνολικό κόστος εξαγοράς της Γερμανός θα καλυφθεί από δανειακά κεφάλαια. Σύντομα αναμένεται, λοιπόν, η έκδοση νέου ομολογιακού δανείου, υπό την ομπρέλα του ομίλου του OTE, πιθανώς μέσω της OTE PLC, αλλά και επιδείνωση του δανειακού δείκτη της Cosmote. Το καθαρό κόστος της συναλλαγής θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ μετά την πώληση των δραστηριοτήτων που δεν ενδιαφέρουν την Cosmote. Ως σύμβουλος της Cosmote ενήργησε η J. P. Morgan, που είχε εμπλακεί και στο deal της TIM, που μεταβιβάστηκε σε APAX και TPG με EBITDA, που ασφαλώς υπολείπετο της χρυσής συναλλαγής με τη Γερμανός.

Δύο ερμηνείες

Οι αναλυτές, πάντως, από την πλευρά τους είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Αλλοι υπερθεματίζουν και άλλοι είναι επιφυλακτικοί έως αρνητικοί για την κίνηση της Cosmote.

H Bear Stearns θεωρεί το deal ακριβό, σε P/E 18 και προβλέπει ότι η πορεία της μετοχής της Cosmote θα είναι χαμηλότερη της αγοράς. Οι αναλυτές της διερωτώνται σε ποιο βαθμό οι συνέργειες της συμφωνίας θα αντισταθμιστούν από την απώλεια συμβολαίων από τους ανταγωνιστές που εισέφεραν το 55% του μεριδίου αγοράς της Γερμανός. H Bear Stearns βλέπει τη σχέση χρέους / EBITDA να διαμορφώνεται στο 2,7 μέχρι τα τέλη του 2006 από 1,2.

Για την Deutsche Bank το deal είναι ουδέτερο, συστήνει διακράτηση της μετοχής της Cosmote και χαρακτηρίζει τη δημόσια προσφορά ως την τέλεια ευκαιρία εξόδου για τους επενδυτές που θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο της απώλειας των συμβολαίων airtime στην Πολωνία και αλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή