Η γραφειοκρατία χτυπά την ανταγωνιστικότητα

Η γραφειοκρατία χτυπά την ανταγωνιστικότητα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγκαία η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων δηλώνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, επισημαίνοντας τη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία για τη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων. Στην ομιλία της κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, η κ. Σακελλαρίδη σημείωσε ότι η υιοθέτηση μιας νέας και ολοκληρωμένης στρατηγικής εξαγωγών συνδέεται άμεσα με την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και μέτρων όπως είναι «η δραστική βελτίωση της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, η αντιμετώπιση της υπερβολικής γραφειοκρατίας, οι δυσκαμψίες στις αγορές που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μειώνουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των εξαγωγών».

Η άνοδος

Πέρυσι οι εξαγωγές έφθασαν στο υψηλότερό τους σημείο κατά τη μεταπολεμική εποχή και η ανοδική τους πορεία συνεχίζεται και φέτος. Το 2005 οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 13.964 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 13,1%. Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, η άνοδος αυτή οφείλεται στη σύμπτωση ευνοϊκών παραγόντων, όπως η υποτίμηση του ευρώ απέναντι στο δολάριο και άλλα νομίσματα το 2005, σε σχέση με το 2004, η βελτίωση της καταναλωτικής ζήτησης σε σημαντικές για τις εξαγωγές περιοχές, η ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας σε νέες αγορές και η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική που συνέβαλε αποφασιστικά στην αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών.

Υψηλή τεχνολογία

Η πρόεδρος του Συνδέσμου επεσήμανε ιδιαιτέρως ότι η αύξηση της συμμετοχής στις εξαγωγές προϊόντων υψηλότερης τεχνολογίας και ειδικευμένης εργασίας που βρίσκουν ευκολότερα τον δρόμο τους προς τις διεθνείς αγορές, σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα, ήταν ένας παράγοντας με μονιμότερες επιδράσεις για την εξαγωγική δραστηριότητα. Τα παραδοσιακά προϊόντα, πάντως, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλες ή ανυπέρβλητες δυσχέρειες εξακολουθούν να αποτελούν τα 2/3 των ελληνικών εξαγωγών. Τα προϊόντα αυτά, όπως σημειώθηκε, έχουν οριακή ανταγωνιστικότητα που επιδεινώνεται ακόμη πιο πολύ από τη διατήρηση σοβαρών αντικινήτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή