O ΔΗΚΤΗΣ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ευκαιρίες στις ανανεώσιμες πηγές

Μεγάλα περιθώρια για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διαθέτει η Ελλάδα, σύμφωνα με την ειδική έκθεση που δημοσιεύει σε τριμηνιαία βάση η εταιρεία ελεγκτικών, φορολογικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Ernst & Young. Στελέχη της Ernst & Young εκτιμούν ότι η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ιδιαίτερα ελκυστική και θα συνεχίσει να αποτελεί και στο μέλλον πόλο έλξης για διεθνείς επενδυτές, ιδιαίτερα αν οι αρχές αποφασίσουν να προχωρήσουν αποφασιστικά σε μέτρα που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και θα επιτρέψουν να επιτύχει η χώρα τούς υψηλούς στόχους παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει θέσει. Στον γενικό δείκτη ανανεώσιμης ενέργειας η Ελλάδα παρέμεινε στη 13η θέση ανάμεσα σε 20 χώρες, παρουσιάζοντας οριακή βελτίωση στη βαθμολογία από 51/100 τον χειμώνα σε 53/100 τώρα. H ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι οι τομείς υψηλότερης αξιολόγησης της ελληνικής αγοράς, όπου καταλαμβάνει την 9η και 13η θέση. Στη μέση της κατάταξης -στην ενδέκατη θέση- βρίσκεται στον δείκτη των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας, ο οποίος αξιολογεί το συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο της κάθε χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντιθέτως, χαμηλά αξιολογείται η χώρα μας στον τομέα αξιοποίησης της βιομάζας και των άλλων πηγών ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς πέφτει μόλις στη 19η θέση με βαθμολογία 42/100.

Τα γραφεία της Βούλας

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε χθες το ζήτημα της συνταγματικότητας του νόμου 3212/03 που επιτρέπει τη λειτουργία γραφείων και καταστημάτων σε περιοχές της Βούλας Αττικής και ειδικότερα επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Εισήγηση στη συζήτηση αποτέλεσε η απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε ότι η διάταξη 13 του νόμου 3212/03 που επέτρεψε στη συγκεκριμένη περιοχή την ανέγερση καταστημάτων, είναι αντίθετη στις συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 24) που προστατεύουν το περιβάλλον, καθώς οδηγεί σε επιβάρυνση των όρων διαβίωσης στον οικισμό της Βούλας. Επίσης έκρινε ότι οι πολεοδομικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνονται απευθείας με νόμο, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη ειδική μελέτη. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Περασμένα μεγαλεία

Μπορεί η ATE Συμμετοχών να είχε δημιουργηθεί για την… εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας, ωστόσο, άλλες ήταν οι προτεραιότητες της τότε κυβέρνησης, που απαιτούσε πάση θυσία τη στήριξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ετσι ο τέως διοικητής της ATE κ. Λάμπρου καθημερινά δίδασκε μαθήματα μέσω της ATE Συμμετοχών για το πώς χειραγωγούνται οι μετοχές και το χρηματιστήριο με τα λεφτά… των άλλων. Βέβαια, η σοσιαλιστικής έμπνευσης στήριξη του X.A. δεν είχε κανένα αποτέλεσμα πλην του να οδηγήσει σε κατάρρευση την ATE Συμμετοχών. Οπως αποκάλυψε ο διοικητής της ATE Bank κ. Δημήτριος Μηλιάκος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η προσπάθεια στήριξης του X.A. είχε ως αποτέλεσμα η ATE Συμμετοχών να χάσει περί τα 450 εκατ. ευρώ ή περί τα 155 δισ. δρχ. εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ τα κάλυψε το Δημόσιο με νομοθετική ρύθμιση. Να ήταν μόνο αυτά…

Συνέπειες του ανταγωνισμού

Δεν άρεσε καθόλου στους αναλυτές η μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου της Eurobank στο πρώτο τρίμηνο (συρρικνώθηκε στο 3,3% από 3,6% το 2005). Βλέπετε ο ανταγωνισμός στην τραπεζική αγορά οξύνεται, και οι τράπεζες για να προσελκύσουν νέους πελάτες ή να «αρπάξουν» πελάτες άλλων τραπεζών αναγκάζονται να χαμηλώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων. Και τα χαμηλότερα επιτόκια σημαίνουν χαμηλότερα έσοδα, γεγονός που δεν αρέσει καθόλου στους αναλυτές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν συνηθίσει κέρδη-ρεκόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή