Σημαντικά αναπτυξιακά έργα για την ενέργεια από την επίσκεψη Σιούφα στην Αίγυπτο

Σημαντικά αναπτυξιακά έργα για την ενέργεια από την επίσκεψη Σιούφα στην Αίγυπτο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση 21 επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, φωτοβολταϊκών συστημάτων και αφαλάτωσης νερού, οι οποίες εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Γ΄ ΚΠΣ, ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου. Οπως ανακοινώθηκε, συνολικά υποβλήθηκαν 40 προτάσεις προϋπολογισμού 26,8 εκατ. ευρώ, από τις οποίες εγκρίθηκαν 21, προϋπολογισμού 11,7 εκατ. (τα 5,3 εκατ. καλύπτονται από τις ενισχύσεις). Οι επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και φωτοβολταϊκά θα γίνουν στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Δονούσα και τη Σχοινούσα, ενώ συστήματα αφαλάτωσης θα εγκατασταθούν στη Σύμη, την Υδρα, τη Μήλο και στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, στο νησί Κυρά Παναγιά.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες, με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα αραβικά κράτη και στην Αίγυπτο, ο υπουργός Ανάπτυξης μετέφερε το αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από Αραβες επιχειρηματίες. Στις επαφές που είχε, όπως μετέφερε ο ίδιος, διαπιστώθηκαν επίσης μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην αραβική χερσόνησο.

Ο υπουργός προανήγγειλε χθες την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με την Κρήτη και τον Πειραιά. Οπως είπε ο κ. Σιούφας, η νέα ακτοπλοϊκή γραμμή θα ανακοινωθεί επισήμως εντός 15 ημερών από την εταιρεία που θα τη λειτουργήσει και θα είναι ελληνική.

Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον επιχειρηματία Σαχίμ Σαουίρις, βασικό μέτοχο της Tellas, μετά την εξαγορά της ιταλικής Wind. Οπως είπε στη συνάντηση ο κ. Σαουίρις εξέφρασε το ενδιαφέρον του για επέκταση των δραστηριοτήτων της Tellas, αλλά και για επενδύσεις σε άλλους τομείς της ελληνικής αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε σε τρεις εναλλακτικές διαδρομές. Μέσω του αγωγού Αιγύπτου – Ιορδανίας – Συρίας – Τουρκίας που είναι υπό κατασκευήν και προβλέπεται να λειτουργήσει το 2008 και θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή