Η Παπαστράτος ΑΒΕΣ δεν θέλει να καπνίζουν οι ανήλικοι

Η Παπαστράτος ΑΒΕΣ δεν θέλει να καπνίζουν οι ανήλικοι

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μιαν εποχή που η ευθύνη για τα περισσότερα πολιτικο-κοινωνικά ζητήματα «μετατοπίζεται» από την ευθύνη των ατόμων και αναζητείται στις ευθύνες των επιχειρήσεων, η 75χρονη Παπαστράτος ΑΒΕΣ -θυγατρική από το 2003 της Philip Morris International (ΡΜΙ) (www.pmintl.com)- αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες για τις συνέπειες των προϊόντων της στην υγεία των καταναλωτών της και τους στέλνει σαφή μηνύματα για τη βλαπτικότητά τους.

Επίκεντρο της εκστρατείας ενημέρωσης που παρέχεται όχι μόνο μέσω της ιστοσελίδας της αλλά και με το υπεύθυνο μάρκετινγκ και τα πολλαπλά φυλλάδια -το 2005 διένειμε 7.000 σε λιανοπωλητές- είναι, κυρίως, οι ανήλικοι.

Η Παπαστράτος ΑΒΕΣ όχι μόνο δεν θέλει να καπνίζουν, αλλά επιθυμεί να απαγορευθεί η πώληση τσιγάρων σε ανηλίκους -κάτι δύσκολο στην εφαρμογή του βέβαια, γιατί έστω κι αν ο μπαμπάς πεισθεί να μη στέλνει το παιδί του στο περίπτερο «να του πάρει τσιγάρα» σκοντάφτει και στην αδυναμία είτε στην απροθυμία των λιανοπωλητών να συμμορφωθούν αναλόγως.

Αλλες χώρες, όμως, με πολιτικές ηγεσίες προφανώς αποφασιστικότερες, έλυσαν τον Γόρδιο δεσμό. Οπως η Ισπανία – η χώρα που εισήγαγε το κάπνισμα στην Ευρώπη πριν από 500 χρόνια. Εκεί, από τις αρχές του 2006 το κάπνισμα απαγορεύεται διά νόμου σε δημόσιους χώρους. Μια απόφαση, που την τεκμηρίωση της ορθότητάς της υποστήριξε η υπουργός Υγείας και με τα δεδομένα ότι «μπορεί μεν το κράτος να λαμβάνει 6 δισ. ευρώ από τη φορολογία του καπνού, όμως δαπανά 4 δισ. για τη νοσηλεία ασθενών που προσβάλλονται μόνο από τις έξι ασθένειες εκ των 20 που σχετίζονται με το κάπνισμα».

Η Παπαστράτος ΑΒΕΣ προτείνει μια συνολική προσέγγιση στο πρόβλημα του καπνίσματος των ανηλίκων με εκπαιδευτικά προγράμματα σε γονείς, εκπαιδευτικούς, τοπικούς παράγοντες, σε καπνιστές κ.α. «Η θέσπιση και εφαρμογή μιας αποτελεσματικής νομοθεσίας αποτελούν τις δύο κρίσιμες παραμέτρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ελλάδα. Καλωσορίζουμε και υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης που στοχεύει στην απαγόρευση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και, γενικότερα, στην αποτροπή της πρόσβασης των ανηλίκων σε προϊόντα καπνού» δηλώνει η Παπαστράτος ΑΒΕΣ, η οποία στο γενικότερο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΡΜΙ προσπαθεί -ανεξάρτητα αν έχουν θεσπισθεί κυρώσεις σε εθνικό επίπεδο- να εκπαιδεύσει τους λιανοπωλητές να αναλάβουν και αυτοί τις δικές τους ευθύνες.

Το 2001 η ΡΜΙ μέσα από έρευνα που πραγματοποίησε με το ερώτημα «πώς βλέπει ο κόσμος τις καπνοβιομηχανίες και τι προσδοκά από αυτές», διεπίστωσε το αναμενόμενο: «οι καπνοβιομηχανίες δεν κατέχουν ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κατηγόρια της αξιοπιστίας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Σε απάντηση των προσδοκιών της κοινωνίας η εταιρεία κατάρτισε σχέδιο δράσης προκείμενου να γεφυρώσει τις δικές μας δραστηριότητες «με τις δικές σας προσδοκίες».

Ετσι, τάσσεται υπέρ μιας αποτελεσματικής νομοθεσίας και ενός συνολικού ρυθμιστικού πλαισίου για τα προϊόντα καπνού.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι πολλές κυβερνήσεις ακολουθούν μιαν αποσπασματική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα προϊόντα καπνού. «Εμείς πιστεύουμε ότι ένα συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει αλληλοσυμπληρούμενα μέτρα, όπως μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, πληροφόρηση των καταναλωτών, μεταξύ άλλων, μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή