Κερδίζουν κατά κράτος τις κρατικές τράπεζες

Κερδίζουν κατά κράτος τις κρατικές τράπεζες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μηχανές αποδοτικότητας» αποδεικνύονται οι ιδιωτικές τράπεζες πετυχαίνοντας επιδόσεις, στο σκέλος των χορηγήσεων, κατά πολύ υψηλότερες των κρατικών ή κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών.

Οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες αν και διαθέτουν αριθμό καταστημάτων σημαντικά μικρότερο των «δημοσίου συμφέροντος» τραπεζών εν τούτοις κερδίζουν κατά κράτος τη μάχη των επιδόσεων.

Η Alpha Bank, αν και βάσει του αριθμού καταστημάτων κατατάσσεται στην 4η θέση, μεταξύ των έξι μεγάλων εγχωρίων τραπεζών, αποσπά την πρώτη θέση της αγοράς με βάση τις χορηγήσεις ανά κατάστημα. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα αν και πρώτη -και μάλιστα με μεγάλη διαφορά- σε αριθμό καταστημάτων εξοβελίζεται στην 4η θέση της αγοράς βάσει των χορηγήσεων ανά κατάστημα.

Σημειώνεται ότι πλέον το ελληνικό Δημόσιο έχει ρευστοποιήσει το σύνολο των μετοχών του στην Εθνική, ωστόσο η τράπεζα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως κρατικού ενδιαφέροντος κυρίως γιατί η διάρθρωση της τράπεζας αλλά και το προσωπικό της είχαν γαλουχηθεί με αντιλήψεις «κρατικού τύπου», κατάσταση που σε κάποιο βαθμό διατηρείται. H διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί την μεγάλη ανατροπή για την αλλαγή της νοοτροπίας αλλά και την αναδόμηση του ομίλου με όρους αγοράς, προσπάθεια όμως που χρειάζεται χρόνο.

Η EFG Eurobank αν και τρίτη σε αριθμό καταστημάτων αποσπά τη δεύτερη θέση βάσει των χορηγήσεων ανά κατάστημα ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες επιδόσεις των «δημοσίου συμφέροντος» τραπεζών. Ανάλογη είναι και η εικόνα για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αν και 6η σε αριθμό καταστημάτων βρίσκεται στην 3η θέση της αγοράς βάσει των χορηγήσεων ανά κατάστημα.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι καλύτερες επιδόσεις των ιδιωτικών τραπεζών είναι σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενες, καθώς πρόκειται για οργανισμούς ευέλικτους, απαλλαγμένους από τις δυσκαμψίες και τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του Δημοσίου. Σε όλες τις ιδιωτικές οι αμοιβές των εργαζομένων είναι συνδεδεμένες με την αποδοτικότητα, τουτέστιν όσα περισσότερα δάνεια χορηγήσει το δίκτυο τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πρόσθετες αμοιβές στο τέλος του χρόνου. Αντίθετα, μέχρι τώρα στις κρατικές τράπεζες το bonus μοιραζόταν σε όλους τους εργαζομένους ισομερώς, ανεξαρτήτως των οικονομικών επιδόσεων. Ωστόσο, ένας σημαντικός λόγος που οι κρατικές τράπεζες εμφανίζουν χαμηλές επιδόσεις στις χορηγήσεις ανά κατάστημα είναι ότι διατηρούν καταστήματα και σε περιοχές και πόλεις με χαμηλή οικονομική δραστηριότητα, κυρίως για κοινωνικούς λόγους. Ετσι, επωμίζονται με το βάρος λειτουργίας καταστημάτων που είτε δεν αποδίδουν κέρδη είτε εμφανίζουν ακόμα και ζημίες. Αντίθετα, οι ιδιωτικές τράπεζες πηγαίνουν μόνον όπου υπάρχει… χρήμα αποφεύγοντας περιοχές, νησιά, πόλεις ή ακόμα και γειτονιές της Αθήνας που εμφανίζουν χαμηλή οικονομική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή