Ανατροπές στο επιχειρηματικό σκηνικό βλέπουν οι τραπεζίτες

Ανατροπές στο επιχειρηματικό σκηνικό βλέπουν οι τραπεζίτες

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση μετασχηματισμού βρίσκεται το εγχώριο επιχειρηματικό σκηνικό, με τις εξαγορές της τελευταίας περιόδου να αποτελούν μόνο ένα σύμπτωμα των ανατροπών που αναμένονται, επισημαίνουν στην «Κ» τέσσερα κορυφαία τραπεζικά στελέχη. Εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους, μεγέθυνση εγχωρίων επιχειρηματικών ομίλων και διεθνοποίηση του ελληνικού κεφαλαίου αποτελούν τη μια όψη του νομίσματος. H άλλη, η πιο σκοτεινή, χαρακτηρίζεται από αποχώρηση επιχειρήσεων που αναζητούν καλύτερες συνθήκες στις γειτονικές χώρες, μαρασμό παραδοσιακών κλάδων και επιχειρηματικό «θάνατο» μη ανταγωνιστικών μονάδων.

Οι κ. Ιωάννης Πεχλιβανίδης (Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας), Μαρίνος Σ. Γιαννόπουλος (Γενικός διευθυντής Alpha Bank), Νικόλαος Καραμούζης (Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος EFG Eurobank Ergasias) και Μιχάλης Κολακίδης (Αντιπρόεδρος και αναπλ. διευθύνων σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς) θεωρούν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και ολόκληρη η ελληνική οικονομία επιβάλλεται να προσανατολισθούν και να σχεδιάσουν την ανάπτυξή τους με βάση νέα δεδομένα. Η παγκοσμιοποίηση των οικονομιών έχει προκαλέσει την ταχύτατη μετακίνηση πληροφορίας, κεφαλαίων και τεχνολογίας και έχει δημιουργήσει αγορές με χαμηλότερο κόστος, νέες οικονομικές δυνάμεις, νέες καταναλωτικές ανάγκες, νέα προϊόντα διεθνούς ζήτησης και υψηλή ρευστότητα. Οι κυοφορούμενες εξελίξεις ίσως οδηγήσουν σε λίγα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικής δραστηριότητας, από το τραπεζικό σύστημα, τα τρόφιμα, μέχρι την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνιές, στον μετοχικό έλεγχο διεθνών ομίλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή