Σενάρια αποχώρησης των ΕΛ.ΠΕ. από το Μαυροβούνιο

Σενάρια αποχώρησης των ΕΛ.ΠΕ. από το Μαυροβούνιο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. H ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών που ξεκίνησε αμέσως μετά την εξαγορά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Υοugopetrol ad Cotor από τα ΕΛ.ΠΕ. το 2002, κορυφώθηκε το τελευταίο διάστημα με σημείο αντιπαράθεσης αυτή τη φορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια μαζί με την εταιρεία (εμπορική δραστηριότητα) εξαγόρασαν το 1992 αποθηκευτικούς χώρους και δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε τρεις θαλάσσιες περιοχές σε κοινοπραξία με τη βρετανική Ramco (40%). H βρετανική εταιρεία αποχώρησε λόγω πτώχευσης και τα ΕΛ.ΠΕ. απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο των δικαιωμάτων. Από τον Φεβρουάριο του 2005 που συνέβη αυτό και έκτοτε διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου τη μερική τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς και τη χρονική επέκταση των αδειών για την παραχώρηση.

Και ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ζήτησε βοήθεια για την προσαρμογή του πλαισίου στα ευρωπαϊκά ισχύοντα, την οποία και της παρείχαν τα ίδια τα ΕΛ.ΠΕ., αρνείται να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό. Από τη μία εμφανίζεται να διαπραγματεύεται και από την άλλη απαντώντας στην τυπική υποχρέωση των ΕΛ.ΠΕ. για πραγματοποίηση σε άμεσο χρονικό διάστημα, απειλεί για την επανακρατικοποίηση των κοιτασμάτων.

Η στάση του Μαυροβουνίου, στις τελευταίες επαφές με την πλευρά του ελληνικού ομίλου στις 27 Μαρτίου, έχει εξοργίσει τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., η οποία σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εξετάζει ακόμη και την αποχώρησή της. Στο αίτημα της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ. για άμεση τακτοποίηση της εκκρεμότητας με το θεσμικό πλαίσιο, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεσμεύτηκε να απαντήσει εντός δεκαημέρου, χωρίς στη συνέχεια να ανταποκριθεί.

Οι προβληματισμοί της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ. περί αποχώρησης συνδέονται με τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου απέναντι στην ελληνική επένδυση, η οποία φαίνεται να αποτελεί μια αμαρτωλή ιστορία.

Η ίδια η εξαγορά της Υοugopetrol ad Cotor το 2002 έναντι τιμήματος 90 εκατ. ευρώ περίπου, υπερδιπλάσιου του δεύτερου υποψήφιου αγοραστή (Lukoil), δημιούργησε από την πρώτη στιγμή ερωτήματα. Το κατά 50% περίπου υψηλότερο τίμημα που προσέφεραν τα ΕΛ.ΠΕ. κερδίζοντας τον σχετικό διαγωνισμό, χαρακτηρίστηκαν από την τότε διοίκηση των κ. Καραχάλιου -Μωραΐτη, ως «premium» για την εξαγορά εγκαταστάσεων αποθήκευσης σε στρατηγικό σημείο, οι οποίες θα εξυπηρετούσαν την ανάπτυξη των ΕΛ.ΠΕ. στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Μπαρ.

Στη συνέχεια προέκυψε ότι το 30% περίπου των αποθηκευτικών χώρων, τους οποίους τα ΕΛΠΕ ακριβοπλήρωσαν, ανήκαν σε Οργανισμό διαχείρισης στρατηγικών αποθεμάτων της Ομοσπονδίας Σερβίας – Μαυροβουνίου. H κυβέρνηση Μαυροβουνίου ίδρυσε κρατική εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών (Montenegro Bonus), στην οποία παραχώρησε αυτούς τους αποθηκευτικούς χώρους. H ιδρυθείσα αμέσως σχεδόν μετά την πώληση της Υοugopetrol ad Cotor εταιρεία ανταγωνίζεται σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ., ακολουθώντας μια πρωτοφανή για τα διεθνή επενδυτικά ήθη πρακτική. Τα ΕΛ.ΠΕ. προσέφυγαν στη δικαιοσύνη χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή σημαντικό επιχειρηματικό και ιδιοκτησιακό πρόβλημα.

Η περίπτωση της επένδυσης του Μαυροβουνίου, επιβεβαιώνει πλήρως τη λαϊκή ρήση «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Τα ευτράπελα που συνόδευσαν τη συγκεκριμένη επένδυση με το καλημέρα σας έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας στον τοπικό Τύπο του Μαυροβουνίου. Μεταξύ αυτών αναφέρεται, ένα μήνα μόλις μετά την μεταβίβαση της Υοugopetrol ad Cotor στα ΕΛ.ΠΕ., η εξαφάνιση 10.000 περίπου κουπονιών, τα οποία χρησιμοποιούσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας για δωρεάν καύσιμα από την εταιρεία!

Η κατάληξη της επένδυσης φαίνεται ότι θα κριθεί από τη στάση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στο θέμα των γεωτρήσεων.

Η καθυστέρηση προώθησης από την πλευρά της κυβέρνησης νέου θεσμικού πλαισίου δημιουργεί έντονο πρόβλημα στα ΕΛ.ΠΕ., τα οποία καλούνται να συντονίσουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και αλλού σε μια συγκυρία υψηλής ζήτησης γεωτρυπάνων στη Μεσόγειο, λόγω της έντονης ερευνητικής δραστηριότητας σαν συνέπεια των υψηλών τιμών πετρελαίου.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας το 2003 ήταν αρνητικά και αρκετά κάτω από τις αρχικές προβλέψεις κατά τη διάρκεια της αποτίμησης. H Υοugopetrol ad Cotor ελέγχει 33 πρατήρια υγρών καυσίμων σε σύνολο περίπου 60, κατέχοντα μερίδιο αγοράς 55%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή