Απέκτησε 17 πλοία του Θ. Αγγελόπουλου η ναυτιλιακή Quintana Maritime

Απέκτησε 17 πλοία του Θ. Αγγελόπουλου η ναυτιλιακή Quintana Maritime

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές κινήσεις του 2006 προχώρησε η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία Quintana Maritime, αποκτώντας στόλο 17 φορτηγών πλοίων, συμφερόντων της MetroBulk, θυγατρικής της Metrostar Management, της οποίας βασικός μέτοχος είναι ο κ. Θόδωρος Αγγελόπουλος. Η συμφωνία ανέρχεται σε 735 εκατ. δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί από πρόσφατη ιδιωτική τοποθέτηση ύψους 191 εκατ. δολαρίων σε μετοχές της Quintana (ολοκληρώθηκε στις 11 Μαΐου), αλλά και από το πιστωτικό πρόγραμμα που διαθέτει η εταιρεία σε συνεργασία με τη Fortis Bank, η οποία ήταν και σύμβουλος στη σχετική συμφωνία.

Με τον τρόπο αυτό, η Quintana Maritime, η οποία διευθύνεται από τον κ. Σταμάτη Μόλαρη και εδρεύει στην Αθήνα (οι μέτοχοί της είναι κυρίως αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες), θ’ αποκτήσει έναν από τους νεότερους και μεγαλύτερους στόλους φορτηγών πλοίων μεταξύ των εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών του κλάδου. Στον υφιστάμενο στόλο της Quintana θα προστεθούν τρία φορτηγά πλοία panamax των 76.000 dwt (έτος ναυπήγησης το 2004) και 14 kamsarmax φορτηγά πλοία των 83.000 dwt. Εξ αυτών, έξι έχουν ναυπηγηθεί κατά το διάστημα Φεβρουαρίου 2005 – Μαΐου 2006, ενώ οκτώ πρόκειται να παραδοθούν μεταξύ Ιουλίου 2006 και Μαΐου 2007. Ως γνωστόν, τα kamsarmax φορτηγά πλοία είναι εκείνα στα οποία είχε σπεύσει να επενδύσει τους τελευταίους μήνες η Metrostar του κ. Αγγελόπουλου. Αυτός ο νέος τύπος πλοίου τοποθετείται στην κατηγορία των panamax, αλλά διαθέτουν μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα.

Με την προσθήκη των νέων πλοίων, η Quintana θα ελέγχει πλέον στόλο 27 πλοίων, μιας και ήδη διαχειρίζεται 10 φορτηγά πλοία, εκ των οποίων τα οκτώ είναι panamax και τα υπόλοιπα δύο capesize. Ο μέσος όρος ηλικίας τους διαμορφώνεται στα επτά έτη, ενώ με τα νέα πλοία, ο στόλος θα είναι ο νεότερος μεταξύ των εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή