Κέρδη 122 εκ. δολ. το α΄ 3μηνο η Finansbank

Κέρδη 122 εκ. δολ. το α΄ 3μηνο η Finansbank

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων της τουρκικής Finansbank, θυγατρικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα τέλη Μαρτίου στα 122 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας ισχυρή αύξηση της τάξης του 44%.

Εσοδα από τόκους 242 εκ. δολ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 242 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 30%, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 92 εκατ. ευρώ. Αύξηση κατά 13% σημείωσαν οι χορηγήσεις της τράπεζας οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό αυξήθηκε στα 15,132 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 11%

Σημειώνεται ότι η Finansbank είναι η πέμπτη σε μέγεθος ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας. Διαθέτει 208 καταστήματα, ενώ το μερίδιο αγοράς βάσει χορηγήσεων διαμορφώνεται στο 5,2%. Οι «ενεργοί» πελάτες της τράπεζας φτάνουν τα 1,7 εκατ. Περίπου το 50% των χορηγήσεων της τράπεζας είναι στην επιχειρηματική πίστη, το 18% σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 16% σε πιστωτικές κάρτες και το υπόλοιπο 16% είναι καταναλωτικά δάνεια. Τα δάνεια σε καθυστέρηση (NPL) αντιστοιχούσαν στο τέλος Δεκεμβρίου 2005 στο 2,8% του συνόλου των χορηγήσεων έναντι 2,1% το 2004.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς του 46% της τουρκικής τράπεζας έναντι 2,3 δισ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα η Εθνική θα πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά και με βάση τη συμφωνία θα αποκτήσει κατ’ ελάχιστον το 50,01% των μετοχών της Finansbank, ενώ το ποσοστό της μπορεί να ανέλθει μέχρι το 92% ανάλογα της ανταπόκρισης των μετόχων μειοψηφίας στη δημόσια προσφορά.

Την Τρίτη 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η 3η επαναληπτική γενική συνέλευση της Εθνικής, η οποία αναμένεται να λάβει την απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ. H αύξηση γίνεται για τη χρηματοδότηση της μεγάλης αυτής εξαγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή