Τ.Τ.: δημόσια εγγραφή 24 – 26 Μαΐου

Τ.Τ.: δημόσια εγγραφή 24 – 26 Μαΐου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο διάστημα από Τετάρτη 24 Μαΐου έως Παρασκευή 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή του 35% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (T.T.) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ερωτηθείς για την τιμή διάθεσης των μετοχών ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Πάνος Τσουπίδης σημείωσε ότι το εύρος των τιμών δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι θα κυμανθεί μεταξύ 10-13 ευρώ ανά μετοχή.

Στο ευρύ επενδυτικό κοινό θα διατεθεί το 30% των μετοχών του T.T. (περίπου 42,26 εκατ. μετοχές), ενώ ποσοστό 1,24% θα διατεθεί στους εργαζομένους του T.T. Επιπλέον, ποσοστό 3,6% θα χρησιμοποιηθεί ως εξισορροπητικό εργαλείο (green shoe) για τον τελικό προσδιορισμό της τιμής διάθεσης. Δηλαδή, το ποσοστό αυτό θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ώστε να μη διαμορφωθεί στο υψηλότερο πλαφόν η τιμή διάθεσης. Από τη μέχρι τώρα εικόνα των αναδόχων για το επενδυτικό ενδιαφέρον για την έκδοση θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αξιοποίηση του 3,6%. Ετσι, τελικά το Δημόσιο θα διαθέσει το 34,84% των μετοχών που κατέχει στο T.T. και θα εισπράξει περί τα 500 με 640 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την τιμή διάθεσης των μετοχών.

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.), ο κ. Τσουπίδης επισήμανε ότι η τράπεζα, με πάνω από έναν αιώνα παρουσίας στον τραπεζικό χώρο, εκσυγχρονίζεται ταχύτατα και με ανθρώπινο δυναμικό 1.220 ατόμων, που στα επόμενα έτη θα φθάσει τα 1.900 περίπου, διαθέτει παρουσία σε όλη τη χώρα, με 136 καταστήματα, 820 γραφεία ΕΛΤΑ και ένα δυναμικά εξελισσόμενο δίκτυο ΑΤΜ.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του Τ.Τ. για το 2005, ο κ. Τσουπίδης επισήμανε ότι τα στεγαστικά δάνεια το 2005 σημείωσαν αύξηση 25,66%, ενώ οι καταθέσεις στο τέλος του 2005 ανήλθαν στο ποσό των 9.953,8 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 7,32%. Στα προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια, η χορήγηση άρχισε τον Δεκέμβριο του 2004. Για το 2005, τα υπόλοιπα των χορηγήσεων ανήλθαν στο ποσό των 567,86 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών το 2005 αυξήθηκε κατά 119% και τα χορηγητικά τους υπόλοιπα κατά 102,16%.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια των τελευταίων ετών για την αναδόμηση του T.T., ο κ. Πάνος Τσουπίδης υπογράμμισε ότι «η πορεία της συνεχούς ανάπτυξης και κερδοφορίας του Οργανισμού στηρίζεται στις στέρεες βάσεις της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας, στην υψηλή ποιότητα χαρτοφυλακίου και σε ένα όραμα που μοιράζονται εργαζόμενοι και διοίκηση».

Σε ό,τι αφορά τη μετοχική συνεργασία (αμοιβαία ανταλλαγή του 10% των μετοχών τους) με τα ΕΛΤΑ, ο πρόεδρος του T.T. σημείωσε ότι τα ΕΛΤΑ θα αποκτήσουν το πακέτο των μετοχών του T.T. σε τιμή κατά 10% χαμηλότερη της τιμής εισαγωγής του στο Χ.Α.

Σήμερα το πρωί, ξεκινάει δεκαήμερη περιοδεία του προέδρου κ. Π. Τσουπίδη και του αντιπροέδρου κ. A. Καμινάρη σε Ευρώπη και Αμερική για την παρουσίαση της τράπεζας και την προώθηση της έκδοσης. Εκδηλώσεις – παρουσιάσεις του T.T. θα πραγματοποιηθούν στο Μιλάνο, τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Αμστερνταμ, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη. Σημειώνεται ότι το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης θα είναι, εκτός απροόπτου, διαθέσιμο στο επενδυτικό κοινό από την Παρασκευή 19 Μαΐου, ενώ έχει αποφασιστεί η παροχή κινήτρου διακράτησης στους ιδιώτες: έτσι, όσοι διατηρήσουν τις μετοχές που θα αποκτήσουν από την εγγραφή για 6 μήνες θα δικαιούνται 1 νέα δωρεάν για κάθε 10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή