Εισαγόμενοι κραδασμοί πλήττουν τη Σοφοκλέους

Εισαγόμενοι κραδασμοί πλήττουν τη Σοφοκλέους

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγόμενους κραδασμούς από τις διεθνείς αγορές εισπράττει στις τελευταίες συνεδριάσεις η Σοφοκλέους. Τα ξένα χρηματιστήρια πλήττονται από την αβεβαιότητα που προκαλεί το εκρηκτικό «κοκτέιλ» των δυσμενών προβλέψεων για την πτώση του δολαρίου, την άνοδο των επιτοκίων ως μέτρο τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων -που γεννά η κούρσα του πετρελαίου από την πυρηνική ένταση της Δύσης με το Ιράν- και την άνοδο των μετάλλων ως επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων. Χθες στη Σοφοκλέους έσωσαν τα προσχήματα οι τίτλοι του ΟΤΕ και της Cosmote. Η εικόνα των συναλλαγών στη Σοφοκλέους αποκαλύπτει ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν και τον Μάιο -όπως και τον Απρίλιο- πωλητές των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα των τραπεζικών μετοχών, καθώς διαφαίνεται να περιορίζεται την τρέχουσα διετία το περιθώριο κέρδους για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Οπως υπογραμμίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η εικόνα στη Σοφοκλέους παραμένει ρευστή, καθώς όλα εξαρτώνται από την τάση που λαμβάνουν οι ξένοι επενδυτές από τις διεθνείς εξελίξεις. Κατέχοντας σχεδόν το 43% της κεφαλαιοποίησης της Σοφοκλέους, τα ξένα fuds είναι οι κυρίαρχοι των συναλλαγών και της χρηματιστηριακής τάσης.

Τα μεγάλα διεθνή επενδυτικά «σπίτια» επιλέγουν να αυξήσουν τον δείκτη ρευστότητας, καθώς μόνο για φέτος θα διοχετευθούν κεφάλαια άνω του 1 τρισ. δολαρίων σ’ ολόκληρο τον πλανήτη για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει έχει ως πηγή τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από ιδιωτικά και δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Μόνο τα private equity firms (εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών) διέθεσαν πέρυσι περισσότερα από 250 δισ. δολάρια για εξαγορές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις με κεφαλαιοποιήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο στόχαστρο των ξένων επενδυτικών εταιρειών. Ηδη εκτιμάται ότι για φέτος η Σοφοκλέους θα κινηθεί στον αστερισμό των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, καθώς η πρόβλεψη που γίνεται από διεθνείς αναλυτές και μεγάλους επενδυτικούς οίκους είναι ότι σε μια τριετία από σήμερα όλες οι κερδοφόρες εισηγμένες με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας, ικανοποιητικό growth και πετυχημένο management θα αποτελέσουν στόχο εξαγοράς από ανταγωνιστή τους είτε στο εξωτερικό είτε στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή