O ΔΗΚΤΗΣ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις στις τράπεζες από την άνοδο επιτοκίων

Στο ανώτατο σημείο της πλησιάζει η αύξηση του όγκου των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων στην Ευρώπη και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται σε ειδική έκθεση της Citigroup. Αιτία είναι η ανοδική πορεία των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων που αποθαρρύνει τους καταναλωτές. Και σε αυτό το σημείο εφιστά την προσοχή στους επενδυτές όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες σχετικά με το επιτοκιακό περιθώριό τους. Αντίθετα, ο εταιρικός δανεισμός βρίσκεται στο πιο δυναμικό σημείο του, ακολουθώντας την αισιοδοξία των επιχειρήσεων: βελτιώνεται στη Γερμανία και στη Γαλλία και παραμένει ισχυρός στη Βρετανία και στην Ισπανία. Συνολικά η αύξηση όλων των ειδών χορηγήσεων στη Ζώνη του Ευρώ ξεπέρασε το 10% για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία. Κατάφερε να είναι θετική έπειτα από μήνες ακόμη και στη Γερμανία, ενώ στη Γαλλία πλησίασε το 10% και στην Ισπανία το 30%. H Citigroup προτιμά από επενδυτική άποψη τις επενδυτικές και wholesale τράπεζες έναντι των retail, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Γαλάτσι: εμπορικό κέντρο

Η κοινοπραξία της πορτογαλικής Sonae Sierra με την Ακροπόλ Χαραγκιώνης επικράτησε τελικά στον πλειοδοτικό διαγωνισμό της Ολυμπιακά Ακίνητα για την εκμετάλλευση της εγκατάστασης του κλειστού γυμναστηρίου του Γαλατσίου. Η κοινοπραξία προσέφερε ετήσιο μίσθωμα 3 εκατ. ευρώ συν 3 εκατ. ευρώ προκαταβολή εξασφαλίζοντας την εκμετάλλευση της εγκατάστασης για διάστημα 40 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για έξι επιπλέον έτη. Στόχος της Sonae Sierra-Ακροπόλ Χαραγκιώνης είναι η δημιουργία εμπορικού-ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής επιφάνειας περί τα 46.000 τ.μ., δεδομένου ότι για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης που είναι 0,5. Το κλειστό του Γαλατσίου είναι η δεύτερη κατά σειρά ολυμπιακή εγκατάσταση, μετά από αυτήν του Μπάντμιντον, που περνάει στον έλεγχο των ιδιωτών μέσω πολυετούς σύμβασης παραχώρησης, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση του αναδόχου, ή των αναδόχων, για το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο επί της Λ. Κηφισίας.

Νέα πρόσωπα σε οργανισμούς

Συνεχίζονται οι αλλαγές προσώπων στους οργανισμούς και τους ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Χθες ανακοινώθηκε ο διορισμός του Ειδικού Γραμματέα Συντονισμού Οργανισμών και Φορέων του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Ευγένιου Παπαδόπουλου, πρ. προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Επίσης, αποχωρεί από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας ο πρώην συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ στην Ολυμπιακή κ. Στ. Πεκιάς. Στη θέση του επελέγη ο Κ. Λιάπης, υποδιοικητής του ΟΓΑ τοποθετείται ο κ. Κωνσταντίνος Ζαχαράκης, ενώ πρόεδρος του ΕΚΕΠΙΣ διορίζεται ο κ. Δημήτρης Σιαμόπουλος. Επίσης, ο κ. Δημοσθένης Μαμμωνάς στέλεχος του Συμβουλίου της Ε.Ε. αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Διευκρινίσεις για ίδιες μετοχές

«Από την ημέρα έγκρισης του πρώτου τριμήνου του προγράμματος αγοράς 2006 – 2007 το πρόγραμμα δεν έχει ενεργοποιηθεί και διαβεβαιώνεται ότι ούτε υφίσταται πρόθεση ενεργοποίησής του κατά τη διάρκεια της περιόδου ασκήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως, ούτε πρόκειται να ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια ή και αμέσως μετά την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος», αυτό υπογραμμίζεται στην απάντηση του επικεφαλής της ΕΤΕ κ. Τάκη Αράπογλου προς την επιστολή του προέδρου της E.K. κ. Αλέξιου Πιλάβιου για το θέμα τις αγοράς ιδίων μετοχών. O κ. Αράπογλου χαρακτηρίζει τυχαία τη χρονική σύμπτωση της πρώτης αυτής τρίμηνης περιόδου ενεργοποίησης του παραπάνω προγράμματος με την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή