Ε.Ε.: Η προσβασιμότητα προϋπόθεση για χρηματοδότηση

Ε.Ε.: Η προσβασιμότητα προϋπόθεση για χρηματοδότηση

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, θεωρείται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να θέσει ως απαραίτηση προϋπόθεση την αρχή της προσβασιμότητας για τη λήψη δημόσιας χρηματοδότησης των κρατών – μελών από τα διαρθρωτικά ταμεία. Η πολιτική συμφωνία που πρόκειται να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία, πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου 2006 σε επίπεδο συμβουλίου από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και αφορά το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε., που αντιστοιχεί σε 336,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 14 του Γενικού Κανονισμού, που θέτει τα κριτήρια για την κατανομή των διαρθρωτικών ταμείων, περιλαμβάνει την πρώτη συγκεκριμένη αναφορά στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των κρατών – μελών από τα διαρθρωτικά ταμεία.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την απόφαση αυτή που εκτιμούμε πολιτική συμφωνία ότι θα αλλάξει ριζικά την όψη των πόλεών μας, των δημόσιων κτιρίων μας και φυσικά των μέσων μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία,που εκπροσωπεί 50 εκατομμύρια, και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Η συμφωνία του ECOFIN θα ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2006, οι Κανονισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τα τέλη του ίδιου μήνα, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση και έγκριση των κατευθυντηρίων γραμμών στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συζητήσεις και η έγκριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των κρατών – μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Νοέμβριο του 2007, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή