Ενεργειακή «γέφυρα» θέλει τη χώρα μας και η Ρωσία

Ενεργειακή «γέφυρα» θέλει τη χώρα μας και η Ρωσία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της Ρωσίας για επέκταση των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα και μετά το 2016, δήλωσε χθες ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Andrey Vdonin, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Vdonin τάχθηκε υπέρ του ρόλου της χώρας μας ως μελλοντικής ενεργειακής γέφυρας Ανατολής – Δύσης. Σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη διαβεβαίωσε ότι, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, όλα βαίνουν καλώς και πως το έργο σύντομα θα μπει στον δρόμο της υλοποίησης.

Ο κ. Vdovin στάθηκε, τέλος, ιδιαίτερα στο ζήτημα της ασφάλειας των ενεργειακών προμηθειών και στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει με την Ε.Ε., τονίζοντας πως πάγιος στόχος της Ρωσίας είναι να βρεθούν κάποιοι κοινοί κανόνες συμπεριφοράς και να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών. Χαρακτήρισε, ωστόσο, πολιτικά υποκινούμενη την πρόσφατη «εκστρατεία κατά της Gazprom», παρατηρώντας ότι τα τελευταία 40 χρόνια η Ρωσία έχει υλοποιήσει με μεγάλη συνέπεια όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, στα πλαίσια των συμφωνιών της με τις δυτικές χώρες, και συνεπώς είναι παράλογη αυτή η επίθεση. Υπερασπίστηκε δε το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης όλων των εταιρειών στις εξωτερικές αγορές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν νέους προμηθευτές, τότε και οι προμηθευτές έχουν το δικαίωμα να αναζητούν νέες αγορές». Οσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα του εμπορίου και της οικονομίας επισήμανε, πως τα μεγέθη οικονομικής συνεργασίας υπολείπονται των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή