Εξαντλητικό σφυροκόπημα ξένων στο Χ.Α.

Εξαντλητικό σφυροκόπημα ξένων στο Χ.Α.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανελέητο σφυροκόπημα από κερδοσκοπικά διεθνή χαρτοφυλάκια δέχθηκε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, ως αποτέλεσμα του συνδρόμου ντόμινο που έπληξε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απρόσμενη άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Κλίμα πανικού επικράτησε στις χρηματιστηριακές εταιρείες λίγο μετά τις 15.00, όταν άρχισαν να εισέρχονται με καταιγιστικό ρυθμό οι εντολές πωλήσεων για το σύνολο των μετοχών. Ταυτόχρονα και οι εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές, προκειμένου να διαφυλάξουν μέρος των υπεραξιών τους, προχωρούσαν σε ρευστοποιήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο FTSE 80 της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ κέρδιζε 1,85%, έκλεισε τελικά με απώλειες 3,86%. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της βίαιης πτώσης που επικράτησε στο Χ.Α. ήταν ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας όπου οι απώλειες έφθασαν στο -6,64% για να κλείσει τελικά η μετοχή στα 4,50 ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης στο πρόσφατο placement έγινε στα 5,5 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, ενώ είχε φτάσει να κερδίζει 4,20%, δέχθηκε μεγάλα πλήγματα από τους πωλητές, με αποτέλεσμα να κλείσει με απώλειες 0,84%. Η Εθνική Τράπεζα είχε μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 2,16% κλείνοντας στα 35,30 ευρώ.

Μεγάλες οι απώλειες για τις μετοχές του Ftse 20: Intracom -5,92%, Βιοχάλκο -3,90%, ΕΛΠΕ -3,69%, ΔΕΗ -2,96%, Τράπεζα Πειραιώς -2,74% ΟΤΕ -2,15%, ΟΠΑΠ -2,44%. Η πηγή των ρευστοποιήσεων προέρχεται από τα διεθνή χαρτοφυλάκια που δεν έχουν ικανοποιηθεί από την έναρξη της ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των τραπεζών, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι έβγαλε στην επιφάνεια τον προβληματισμό που επικρατούσε εδώ και αρκετό καιρό για τη μείωση των επιτοκιακών περιθωρίων κέρδους, τάση η οποία αρχίζει σταδιακά να διαφαίνεται για το σύνολο των εταιρειών του κλάδου.

Ταυτόχρονα η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο συνέχισης ανόδου των επιτοκίων, από τις κεντρικές τράπεζες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι με άξονα τις εξελίξεις στο Ιράν προκαλούν νευρικότητα και πληθωριστικούς κινδύνους, με τη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα τιμών ανώτερα των 70 δολαρίων το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή