Επανεξέταση ποινών για ακάλυπτες επιταγές

Επανεξέταση ποινών για ακάλυπτες επιταγές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για μείωση των διοικητικών ποινών που προβλέπονται για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει ακάλυπτες επιταγές επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και το υπουργείο Ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία προήλθε από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα αρκετών επιμελητηρίων, έφερε το θέμα στον διοικητή της ΤτΕ και σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται σχετική πράξη που θα καθιστά ελαστικότερες τις διοικητικές ποινές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα εξετάζει να μειώσει το χρονικό διάστημα για το οποίο επιβάλλεται σε μία επιχείρηση η ποινή της στέρησης του μπλοκ επιταγών. Το ισχύον καθεστώς προβλέπει ότι η στέρηση του καρνέ επιταγών επιβάλλεται για ένα χρόνο σε περίπτωση που ένας επαγγελματίας ή ιδιοκτήτης επιχείρησης εκδώσει ακάλυπτη επιταγή άνω των 3.000 ευρώ και εφόσον αυτή σφραγιστεί. Το χρονικό αυτό όριο επεκτείνεται στα τρία χρόνια σε περίπτωση που ο ίδιος ο επιχειρηματίας βρεθεί υπότροπος και εκδώσει εκ νέου ακάλυπτη επιταγή, ποινή που θεωρείται αρκετά επαχθής, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που λειτουργεί η αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Η παρέμβαση φαίνεται να βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνη την πλευρά των τραπεζών, που αν και εμφανίζεται να υπεραμύνεται των στοιχείων φερεγγυότητας του πελάτη, αναγνωρίζει και το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργείται στην αγορά. Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποτυπώνεται και στα στοιχεία για την εξέλιξη των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών που δημοσιεύει κάθε μήνα η «Τειρεσίας». Αξιοποιώντας πάντως τη βάση δεδομένων της «Τειρεσίας», οι τράπεζες προτίθενται να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των επιχειρηματιών και επαγγελματιών, προκειμένου να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσον οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών υποτροπιάζουν και σε πόσο χρονικό διάστημα σε ανάλογες συμπεριφορές. Από την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων θα αξιολογηθεί και κατά πόσο η μείωση των διοικητικών ποινών δεν θα ενισχύσει την επανάληψη παρόμοιων συμπεριφορών, καθοριστική παράμετρο για να προχωρήσει τελικώς και η νομοθετική αλλαγή που προωθείται. Οι ακάλυπτες επιταγές έφθασαν πάντως στο ύψος ρεκόρ του 1,4 δισ. ευρώ το 2005, αλλά τα τελευταία στοιχεία της «Τειρεσίας» για το τρέχον έτος καταγράφουν μείωση στο τέλος Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το ύψος τους διαμορφώθηκε στα 72,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 43,02% σε σχέση με τον μήνα Μάρτιο, ενώ μείωση της τάξης του 42,39%, στα 412,9 εκατ. ευρώ, καταγράφεται και από τη σύγκριση του πρώτου τετραμήνου του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, περίοδος κατά την οποία το ύψος των ακάλυπτων επιταγών είχε εκτιναχθεί στα 479,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή