Η Alpha Bank ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στην άνοδο μεγεθών

Η Alpha Bank ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στην άνοδο μεγεθών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξέπληξαν ευχάριστα τα αποτελέσματα της Alpha Bank για το πρώτο εξάμηνο του 2005, ξεπερνώντας σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη, μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν στα 150,7 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 49,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ισχυρή βελτίωση παρουσίασαν τα έσοδα τόκων (+22,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2005 και κατά +4,8% σε σχέση με 31.12.05), ενώ σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώθηκαν και τα έσοδα από προμήθειες (+19,4% από 31.03.05, σχεδόν σταθερές από 31.12.05). Σημαντική ώθηση στο τελικό αποτέλεσμα έδωσαν τα χρηματοοικονομικά έσοδα (+67,9%). Σημειώνεται πάντως ότι η βάση σύγκρισης, δηλαδή το πρώτο τριμήνο του 2005, ήταν σχετικά χαμηλή, καθώς οι τότε επιδόσεις της Alpha ήταν ασθενέστερες. Το σημείο που έκανε την διαφορά στο ξεκίνημα του 2006 είναι η επιτυχία της αντεπίθεσης του ομίλου στον τομέα της τραπεζικής λιανικής. H Alpha Bank πέτυχε την αύξηση των χορηγήσεών της στη στεγαστική πίστη κατά 34,2%, ενώ η καταναλωτική πίστη «έτρεξε» με ρυθμούς της τάξης του 49,7%.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν και οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις (+12,7%). Το σύνολο των χορηγήσεων της τράπεζας ανήλθε στα 29,17 δισ. ευρώ (+20,3%), εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ αφορούσαν χορηγήσεις στην περιοχή της NA Ευρώπης. Σημειώνεται ότι οι χορηγήσεις στη NA Ευρώπη έτρεξαν στο πρώτο τρίμηνο με ρυθμό +27,3%, ενώ τα κέρδη από τις δραστηριότητες στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 60%. Σημειώνεται ότι το επιτοκιακό περιθώριο της Alpha Bank παρουσίασε στο τρίμηνο ανεπαίσθητη υποχώρηση διασκεδάζοντας τις ανησυχίες περί απότομης μείωσης.

Οι καταθέσεις, δίχως τα repos, σημείωσαν σημαντική άνοδο της τάξης του 12,1% και διαμορφώθηκαν στα 20,2 δισ. ευρώ, ενώ συνεχίστηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό η προσέλκυση κεφαλαίων πελατείας και τα υπόλοιπα διαμορφώθηκαν στα 38 δισ. ευρώ (+11,8%). H αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 26,7% από 19,8% πέρυσι, ενώ ο δείκτης αποτελεσματικότητας (έξοδα προς έσοδα) βελτιώθηκε περαιτέρω σε 45,1% από 50,1% πέρυσι. Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε η αποκοπή του δικαιώματος των δωρέαν μετοχών (4 νέες για κάθε 10 παλαιές). Οι νέες μετοχές θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 24 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή