Καθαρά κέρδη 72 εκατ. ευρώ ο όμιλος ΕΛΠΕ το α΄ 3μηνο

Καθαρά κέρδη 72 εκατ. ευρώ ο όμιλος ΕΛΠΕ το α΄ 3μηνο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της κερδοφορίας σε ποσοστό 32% το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε ο όμιλος των ΕΛΠΕ. Τα αποτελέσματα τριμήνου ευνοήθηκαν από τη συγκυρία των υψηλών τιμών αργού και προϊόντων και τις θετικές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ο όμιλος εμφανίζει γενικότερη βελτίωση σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, με εξαίρεση αυτή της ηλεκτροπαραγωγής, η οποία παρουσιάζει ζημίες.

Η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα του τριμήνου, καθώς και τα σχέδια επέκτασης στη λιανική εμπορία μέσω δικτύου πρατηρίων στην ΠΓΔΜ. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δικτύου περίπου 20 πρατηρίων τρίτων με εμπορικά σήματα της OKTA μέσα στο έτος, εκ των οποίων τα 10 θα λειτουργήσουν στο δεύτερο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. ευρώ (αύξηση 32%).

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 134 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 4%.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 41% στα 2,058 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 16,2% έναντι αύξησης 15,9% το 2005.

Ειδικότερα, ο τομέας της διύλισης εμφάνισε μέσα στο τρίμηνο συνολικά κέρδη 92 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 4% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2005, παρά τη διατήρηση του όγκου πωλήσεων στα ίδια επίπεδα.

Η δραστηριότητα στον τομέα της λιανικής και συγκεκριμένα στην ελληνική αγορά παρουσίασε μικρή βλετίωση στους όγκους πωλήσεων (2%) αλλά με μειωμένα περιθώρια κέρδους. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις του δικτύου πρατηρίων στο εξωτερικό παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 3,5%, λόγω αύξησης του αριθμού πρατηρίων.

Αύξηση του όγκου πωλήσεων και θετικά λειτουργικά κέρδη εμφάνισε και η δραστηριότητα των πετροχημικών.

Η ηλεκτροπαραγωγή

Αρνητικά αποτελέσματα είχε η δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής. O όμιλος των ΕΛΠΕ λειτούργησε το πρώτο τρίμηνο του έτους, την πρώτη μεγάλη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και ταυτόχρονα δραστηριοποιήθηκε στη διασυνοριακή εμπορία (χονδρέμπορος) ηλεκτρικής ενέργειας με εισαγωγές από τη Βουλγαρία και εξαγωγές προς την Ιταλία. Συνολικά το τρίμηνο οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ και παρά τα θετικά αποτελέσματα από το χονδρεμπόριο, η δραστηριότητα στο σύνολό της παρουσιάζει ζημίες, το ύψος των οποίων αν και δεν ανακοινώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας των επενδεδυμένων κεφαλαίων του ομίλου, αποτελεί βασική προτεραιότητα της διοίκησης και στο πλαίσιο αυτό προωθεί μεταξύ άλλων:

– Μελέτη για τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών για τις διάφορες προμήθειες του ομίλου.

– Νέες και αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού.

– Ιδρυση χρηματοοικονομικού κέντρου για τον όμιλο (Group Treasury), το οποίο στοχεύει να καλύψει κεντρικά τις ανάγκες χρηματοδότησης των διαφόρων εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μειωμένο κόστος δανεισμού και διαχειριστικά έξοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή