Ψηφιακό χάσμα Αττικής – περιφέρειας στη χρήση Διαδικτύου

Ψηφιακό χάσμα Αττικής – περιφέρειας στη χρήση Διαδικτύου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν το 100% των νέων, ηλικίας 16 έως 24 ετών, στην Ελλάδα χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, αλλά το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 80% για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και στο 57% για χρήση του Διαδικτύου. Από έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) για την ταυτότητα των χρηστών Internet στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της γενικότερης μελέτης για τη διείσδυση της τεχνολογίας που είχε πραγματοποιήσει προ μηνών, προκύπτει ότι το 42,1% του ανδρικού πληθυσμού και το 28,7% των γυναικών χρησιμοποιεί προσωπικό υπολογιστή (PC), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το Διαδίκτυο περιορίζεται στο 28,4% και 18%, αντίστοιχα. Τα δυσάρεστα αρχίζουν όταν συγκρίνονται οι περιφέρειες της χώρας με βάση την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Τα πιο υψηλά ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρόσβασης στο Διαδίκτυο σημειώνονται στην περιφέρεια Αττικής (43,7% και 31,8%, αντίστοιχα). Αντίθετα, τα χαμηλότερα παρατηρούνται στην περιφέρεια Πελοποννήσου (23,2% και 11,6%, αντίστοιχα.). Πάντως, το ποσοστό χρήσης του Διαδικτύου δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με το επίπεδο του ΑΕΠ στις περιφέρειες της χώρας. Για παράδειγμα, η Δυτική Μακεδονία, περιοχή που συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ, το ποσοστό πρόσβασης στο Internet δεν ξεπερνά το 2,8%. Στην Ηπειρο περιορίζεται στο 2,5%, στα Ιόνια Νησιά στο 1,7% και στο Βόρειο Αιγαίο στο 1,9%. Το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει την Αθήνα από την υπόλοιπη Ελλάδα φαντάζει αγεφύρωτο, με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Από το σύνολο των 8.330 ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 20,8% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του Internet είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου ή μεταπτυχιακού, ενώ μόλις το 15,4% των ανδρών και το 8,1% που ολοκλήρωσαν μόνο το γυμνάσιο δηλώνει ότι ασχολείται με το Διαδίκτυο. Σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες μπαίνουν στο Internet καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά, ενώ το 10% δήλωσε ότι το χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Κύρια χρήση

Τόσο οι άνδρες (84,6%) όσο και οι γυναίκες (85,8%) δήλωσαν ότι κύριος λόγος χρήσης του Διαδικτύου είναι η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα ή υπηρεσίες, ενώ περίπου το 70% το χρησιμοποιεί για τη λήψη και αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). To 64% των ανδρών δήλωσε ότι αξιοποιεί το Διαδίκτυο για ψυχαγωγία, ενώ μεγάλο ποσοστό γυναικών (40%) για επικοινωνία ή συζήτηση με άλλους χρήστες (τα γνωστά chat rooms, κ.λπ.). Ποσοστό περί το 10% των χρηστών δήλωσε ότι αξιοποιεί το Internet για την πραγματοποίηση φθηνών τηλεφωνικών κλήσεων.

Το σπίτι και ο χώρος εργασίας είναι οι βασικοί τόποι πρόσβασης στο Διαδίκτυο τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών συνδέεται με το Διαδίκτυο από το σπίτι, ενώ σχεδόν το 40% από το γραφείο. Μεγάλο ποσοστό των ανδρών (23,4%) επισκέπτεται τα γνωστά Internet Cafe, ενώ το 21% συνδέεται από σπίτια φίλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή