Αδυνατεί το leasing να διεισδύσει στην περιφέρεια

Αδυνατεί το leasing να διεισδύσει στην περιφέρεια

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μικρή έως ελάχιστη η διείσδυση του leasing στην ελληνική περιφέρεια, σε αντίθεση με την Αθήνα, όπου πραγματοποιείται το 68% του συνολικού τζίρου της αγοράς χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Ετσι, κατά την τελευταία επταετία, οι συμβάσεις leasing στην Αττική και την επαρχία διατηρούν σταθερή την αναλογία 70% περίπου να πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα και το υπόλοιπο 30% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, και από εκείνες που πραγματοποιούνται στην περιφέρεια, οι περισσότερες εντοπίζονται στη B. Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, από τις νέες συμβάσεις που υπεγράφησαν στη διάρκεια του 2005, το 67,8% έγινε στην Αττική ή σε απόλυτα νούμερα 1.576.111 ευρώ, ακολουθεί η Βόρεια Ελλάδα με ποσοστό 15,3% ή 355.706.000 ευρώ, η Κεντρική Ελλάδα με ποσοστό 6,46% ή 150.202.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 10,46% αντιστοιχεί στις συμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην υπόλοιπη επαρχία, που συνολικά ανήλθαν στα 243.166.000 ευρώ.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η αναλογία που καταδεικνύει τη γεωγραφική κατανομή των συμβάσεων leasing δεν θα παρουσιάσει σημαντικές διαφοροποιήσεις στο άμεσο μέλλον, αν και αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ελληνική περιφέρεια. Εκτιμούν δηλαδή ότι οι πρόσφατες ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για το leasing θα τονώσουν το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για επενδύσεις στα πάγιά τους. Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι η απαλλαγή του Φόρου Μεταβίβασης σε ακίνητα, επί των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί συμβάσεις sale and leaseback και η κατάργηση της φορολόγησης της υπεραξίας που προκύπτει από αυτές τις συμβάσεις.

Βεβαίως, το «κεφάλαιο» των συμβάσεων leasing για ακίνητα στην επαρχία είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με την Αθήνα, καθώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσελκύουν οι χρηματοδοτήσεις με leasing φορτηγών και μηχανολογικού εξοπλισμού. Ακολουθεί ο κλάδος της μεταποίησης, ενώ λίγες είναι οι μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν στην επαρχία και χρηματοδοτούνται με leasing.

Δηλαδή, επί των συνολικών συμβάσεων leasing που πραγματοποιούνται ετησίως στη χώρα, το 32,2% αφορά την επαρχία και από το ποσοστό αυτό το 65% αφορά κινητό εξοπλισμό και μόνο το 35% αφορά ακίνητα.

Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμβάσεων συγκεντρώνεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αποδίδεται από στελέχη της αγοράς του leasing στους εξής λόγους:

Πρόκειται για ένα θεσμό σχετικά σύνθετο για την ελληνική επενδυτική αντίληψη και δεδομένου ότι οι εταιρείες leasing δεν έχουν αναπτύξει δίκτυο υποκαταστημάτων στις μεγάλες επαρχιακές, επιβραδύνει την καθιέρωσή του και εκεί. Αλλωστε, από τις εταιρείες του κλάδου παρουσία στην επαρχία διαθέτουν οι εταιρείες: EFG-Eurobank Leasing, Alpha Leasing, Πειραιώς Leasing, Λαϊκή Leasing, Κύπρου Leasing, ενώ η Εμπορική Leasing σχεδιάζει εντός του 2006 να διεισδύσει στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, με στόχο το 2007 να δημιουργήσει υποκαταστήματα σε αυτές τις περιοχές.

Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι από τις παραπάνω εταιρείες οι περισσότερες έχουν γραφεία πώλησης, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν συμβάσεις, αλλά να ενημερώσουν το κοινό.

Οι πόλεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον για γεωγραφική επέκταση των εταιρειών Leasing είναι κυρίως η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, η Πάτρα και η Λάρισα. Βεβαίως, στη στρατηγική όλων των εταιρειών είναι η προσέγγιση των επενδυτών σε όλη την Ελλάδα, μέσω του δικτύου των μητρικών τραπεζών, κίνηση που αναμένεται να ενταθεί το 2007. Αλλος σημαντικός παράγοντας που συγκρατεί την επέκταση του leasing στην επαρχία είναι ότι οι περισσότερες μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια είναι συγκριτικά μικρότερου μεγέθους και συνήθως επιλέγουν τραπεζικό δανεισμό, ενώ και οι επενδύσεις στα πάγιά τους είναι συγκριτικά λιγότερες. H ταχύτερη έκδοση ενός τραπεζικού δανείου συγκριτικά με τις διαδικασίες που απαιτούνται πριν από την υπογραφή μιας σύμβασης leasing είναι ακόμη ένας λόγος που η διάδοση της χρηματοδοτικής μίσθωσης στην επαρχία είναι περιορισμένη.

Μερίδια αγοράς των εταιρειών leasing στην επαρχία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του κλάδου του leasing που εξέδωσε πρόσφατα η Ενωση Εταιρειών Leasing, προκύπτει ότι η Κύπρου Leasing διαθέτει εντονότερη παρουσία στην επαρχία. Συγκεκριμένα, στη B. Ελλάδα πραγματοποίησε πέρυσι συμβάσεις συνολικής αξίας 80.874.000 ευρώ, στην Κεντρική Ελλάδα 44.638.000 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι εργασίες της ανήλθαν στα 40.786.000 ευρώ. Ακολουθεί η Πειραιώς Leasing, οι εργασίες της οποίας ανήλθαν στη B. Ελλάδα σε 66.535.000 ευρώ, στην Κεντρική Ελλάδα 21.750.000 ευρώ και στην υπόλοιπη χώρα 80.191.000 ευρώ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Alpha Leasing, η οποία υπέγραψε πέρυσι συμβάσεις στη B. Ελλάδα συνολικής αξίας 37.891.000 ευρώ, στην Κεντρική Ελλάδα 21.111.000 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη χώρα 34.149.000 ευρώ. Στην τέταρτη θέση είναι η Euro Leasing, οι εργασίες της οποίας ανήλθαν στη B. Ελλάδα σε 51.692.000 ευρώ, στην Κεντρική Ελλάδα 17.411.000 ευρώ και στην υπόλοιπη χώρα 20.244.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή