Δεν αγωνίστηκαν για την τιμή της Σοφοκλέους

Δεν αγωνίστηκαν για την τιμή της Σοφοκλέους

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις ( 9-18 Μαΐου) η γραμμή Μαζινό που είχαν κατασκευάσει στη Σοφοκλέους τα ξένα χαρτοφυλάκια από τις αρχές του 2006, όπου τα απανωτά ρεκόρ του Γενικού Δείκτη είχαν δημιουργήσει κλίμα υπεραισιοδοξίας, ενώ οι επιχειρηματικές συμφωνίες είχαν δέσει το «γλύκισμα» των υπεραξιών.

Τα ξένα χρηματιστήρια πλήττονται από την αβεβαιότητα που προκαλεί το εκρηκτικό «κοκτέιλ» των δυσμενών προβλέψεων για τη πτώση του δολαρίου, την άνοδο των επιτοκίων ως μέτρο τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων, που γεννά η κούρσα του πετρελαίου από τη πυρηνική ένταση της Δύσης με το Ιράν και της ανόδου των μετάλλων ως επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων.

Η Σοφοκλέους μπροστά σε αυτό το εκρηκτικό «κοκτέιλ», συμπεριφέρθηκε όπως όλες οι αναδυόμενες αγορές. Δηλαδή με πανικό και σφυροκόπημα πωλήσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία εκμεταλλεύονται τη διαφορά κόστους χρήματος, ενώ σαν αφορμή είναι τα πρώτα σημάδια κορεσμού στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη στη χώρα μας.

Μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις η Σοφοκλέους έχασε 395 μονάδες όταν μια μέρα πριν ξεκινήσει η «διαβολοβδομάδα» το Χ.Α. έφθανε στις 4.316,98 μονάδες, καταγράφοντας νέο υψηλό των τελευταίων 68 μηνών. Οι διεθνείς επενδυτές με την ισχύ του χρήματος, με αυστηρό επενδυτικό σχεδιασμό και τακτική που δύσκολα μπορεί να παρακολουθήσουν αδαείς, κατάφεραν την τελευταία τριετία να αναλάβουν τα ηνία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Ωστόσο, στη πρώτη μεγάλη χρηματιστηριακή κρίση του 2006, οπισθοχώρησαν θέλοντας να περιφρουρήσουν τα υψηλά κέρδη.

Η εικόνα των συναλλαγών στη Σοφοκλέους αποκαλύπτει ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν και τον Μάιο -όπως και τον Απρίλιο- πωλητές των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα των τραπεζικών μετοχών, καθώς διαφαίνεται να περιορίζεται την τρέχουσα διετία το περιθώριο κέρδους για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Οπως υπογραμμίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες η εικόνα στη Σοφοκλέους παραμένει ρευστή, καθώς όλα εξαρτώνται από τη τάση που λαμβάνουν οι ξένοι επενδυτές από τις διεθνείς εξελίξεις. Κατέχοντας σχεδόν το 43% της κεφαλαιοποίησης της Σοφοκλέους τα ξένα fuds είναι οι κυρίαρχοι των συναλλαγών και της χρηματιστηριακής τάσης. Τα μεγάλα διεθνή επενδυτικά «σπίτια» επιλέγουν να αυξήσουν τον δείκτη ρευστότητας, καθώς μόνο για φέτος θα διοχετευθούν κεφάλαια άνω του 1 τρισ. δολ. σε ολόκληρο τον πλανήτη για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει, έχει ως πηγή τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από ιδιωτικά και δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Μόνο τα private equity firms( εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών) διέθεσαν πέρυσι περισσότερα από 250 δισ. δολάρια για εξαγορές.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις με κεφαλαιοποιήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο στόχαστρο των ξένων επενδυτικών εταιρειών. Ηδη εκτιμάται ότι για φέτος η Σοφοκλέους θα κινηθεί στον αστερισμό των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, καθώς η πρόβλεψη που γίνεται από διεθνείς αναλυτές και μεγάλους επενδυτικούς οίκους είναι ότι σε μία τριετία από σήμερα όλες οι κερδοφόρες εισηγμένες με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας, ικανοποιητικό growth και πετυχημένο management θα αποτελέσουν στόχο εξαγοράς από ανταγωνιστή τους είτε στο εξωτερικό είτε στη χώρα μας. Οι εισροές των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων από την αρχή του έτους και για το σύνολο των εισηγμένων ανέρχεται μέχρι και τέλη Απριλίου σε 1.692,7 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή των ξένων τον Απρίλιο στον FTSE 20 διαμορφώνεται στο 45,53% από 45,70% τον Μάρτιο, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση.Η κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. αυξήθηκε κατά 0,8% (141.576,8 εκατ. ευρώ από 140.493,9 εκατ. ευρώ), ενώ ο τζίρος για τον μήνα Απρίλιο ήταν μικρότερος λόγω λιγότερων εργάσιμων ημερών (5.612 εκατ. ευρώ, έναντι 8.883 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 3.189 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2005). Στις ενεργές μερίδες, παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέσα στο 2006 πτώση κάτω από τις 100.000, αφού τον μήνα Απρίλιο μειώθηκαν σε 85.699. Στον Mid 40 η συμμετοχή των ξένων για τον Απρίλιο του 2006, αυξήθηκε στο 36,09% από 34,25% τον Μάρτιο του 2006, ενώ στον Small Cap 80 το ποσοστό των ξένων τον Απρίλιο του 2006 υποχώρησε σε 13,83%, από 15,26 τον Μάρτιο του 2006.

Ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις αναζητούν ήδη ένα παράθυρο στο μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δέκα μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις από τον χώρο της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, είναι στόχος διεθνών κολοσσών.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι «εισβολείς» έχουν καταθέσει και τα διαπιστευτήριά τους. Είναι ζήτημα χρόνου να ωριμάσουν και να εξελιχθούν τέτοιου είδους προσεγγίσεις, οι οποίες -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να σηματοδοτήσουν έναν υγιή επιχειρηματικό κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Πολλές μεσαίες, αλλά και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν προοπτική στα μέτρα τους. Διεργασίες και συζητήσεις γίνονται ήδη σε όλα τα επίπεδα με στόχο τη συνένωση δυνάμεων, την αύξηση των εσόδων, την περιστολή των δαπανών.

Ανάλογη κινητικότητα αναπτύσσεται επίσης στις χρηματιστηριακές εταιρείες, όπου «κοινός τόπος» είναι η ανησυχία για τον εντεινόμενο ανταγωνισμό και το δυσμενές «ισοζύγιο» εσόδων και κόστους λειτουργίας. Σε κάποιες περιπτώσεις η επίτευξη συμφωνίας συγχωνεύσεως ή εξαγοράς είναι προ των πυλών, αλλά στις περισσότερες από τις 65 λειτουργούσες σήμερα ΑΧΕ, οι βασικοί μέτοχοι βιώνουν ήδη την αγωνία και την ανασφάλεια που προκαλεί το νέο χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή