Ελλιπείς έλεγχοι στα catering

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπαρκείς και ελλιπείς οι έλεγχοι των αρμόδιων φορέων στην αγορά του catering, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και ενίοτε αρνητική εικόνα για τον κλάδο. Τούτο επισημαίνει σχετική μελέτη της ICAP για τον κλάδο του catering, ο οποίος παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια συνεχή ανοδική πορεία.

«Τα σχετικά χαμηλά εμπόδια εισόδου των επιχειρήσεων στον κλάδο του catering, τα οποία επιτρέπουν ως ένα βαθμό την είσοδο και ορισμένων επιχειρήσεων οι οποίες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και οργάνωση ή ακόμη και κάποιων που δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, σε συνδυασμό με τους ανεπαρκείς και ελλιπείς ελέγχους των αρμόδιων φορέων, οξύνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και δημιουργούν προβλήματα, δημιουργώντας ενίοτε αρνητική εικόνα για τον κλάδο. Ένα ακόμη πρόβλημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς catering ακολούθησε ανοδική πορεία την περίοδο 1997-2004 με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 11,3%. Το 2004 η αγορά αυξήθηκε κατά 21,2% σε σχέση με το 2003, λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης υπηρεσιών catering, εξ αιτίας της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2005 η συνολική αγορά εκτιμάται ότι παρουσίασε μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μερίδιο το 2005 εκτιμάται ότι απέσπασε η κατηγορία του catering δεξιώσεων (47%), συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχειακού και του μη ξενοδοχειακού catering. Ακολούθησε η κατηγορία του βιομηχανικού catering (33%) και το αεροπορικό catering με ποσοστό 20% (περιλαμβάνοντας το in flight catering και την εκμετάλλευση κυλικείων).

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται αφενός μεν εξειδικευμένες επιχειρήσεις, αφετέρου δε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράλληλα και σε άλλους τομείς (για παράδειγμα, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.ά.).

Η αυξητική ζήτηση που παρατηρείται στην αγορά για παροχή υπηρεσιών catering από οργανωμένους φορείς, στο πλαίσιο της σταδιακής διαφοροποίησης των καταναλωτών από τις παραδοσιακές συνήθειες σε σύγχρονες επισιτιστικές λύσεις, αλλά και η διευρυνόμενη ζήτηση από επιχειρηματικούς και άλλους φορείς, δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη του κλάδου, τονίζεται στην μελέτη της ICAP. Οσον αφορά την εξέλιξη της αγοράς του συγκεκριμένου κλάδου, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 έδωσε σημαντική ώθηση, κυρίως στην αγορά του βιομηχανικού catering. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου να αποκτήσουν πρόσθετη εμπειρία και τεχνογνωσία, συμμετέχοντας στην τροφοδοσία των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή