Η τεχνολογία σύντροφος και παραστάτης ατόμων με αναπηρία

Η τεχνολογία σύντροφος και παραστάτης ατόμων με αναπηρία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Euroscience είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που προωθεί την επιστήμη, την καινοτομία και την τεχνολογία και έχει στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των κοινωνικών ομάδων στη γνώση. Το ελληνικό παράρτημά της (www.euroscience.gr, τηλ. 210-42.26.855), στις αρχές του 2006, στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας και φωτογραφικής τεκμηρίωσης για τη σκληρή πραγματικότητα της… μη δυνατότητας πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Αττικής. Οι νέοι επιστήμονες με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Μιχάλη Αρβανίτη, που δούλεψαν με πάθος και με μικρή επιχορήγηση από τη Γραμματεία Νέας Γενιάς, υποσχέθηκαν ότι «η έρευνα θα συνεχιστεί και σε άλλους νομούς της χώρας».

Πριν από λίγες ημέρες -τέλος Απριλίου 2006- πληροφορηθήκαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε «άριστα» στην ελληνική έρευνα, ύστερα από τη σχετική αξιολόγηση του προγράμματος. Ομως, η επιχορήγηση για τη συνέχισή της έχει πλέον σταματήσει. Και το πάθος για την ισότιμη πρόσβαση των αναπήρων φοιτητών στη γνώση και στην εκπαίδευση θα καίει μόνο στις καρδιές των νέων επιστημόνων -συντελεστών της έρευνας- και στα «μεμονωμένα και ευαισθητοποιημένα άτομα και ομάδες επαγγελματιών», που δουλεύουν με μεράκι είτε επαναστατούν γι’ αυτόν τον αποκλεισμό, γράφαμε στην «Κ» στις 22 Ιανουαρίου 2006. Παραλείψαμε όμως -και απολογούμεθα γι’ αυτό- να συμπεριλάβουμε και τις πολλές ευαισθητοποιημένες επιχειρήσεις και εταιρείες που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο αυτό κενό, με τις πρόσφορες και γενναιόδωρες χορηγίες τους.

Επίκαιρος συνειρμός λόγω και της προχθεσινής Ημέρας των Τηλεπικοινωνιών είναι η COSMOTE και τα προγράμματα έρευνας που υποστηρίζει -πέρα από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που τους παρέχει- προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ατόμων με αναπηρίες και να συμβάλει στην ένταξή τους στην αδιάφορη κοινωνία μας. «Πρόκειται για προγράμματα που πάνω από όλα τα πιστεύουμε και που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του κοινωνικού μας προγράμματος», λέει στην «Κ» η κ. Μαριλένα Φατσέα, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της COSMOTE. «Προγράμματα που με τη δύναμη της τεχνολογίας ανοίγουν τον δρόμο της επικοινωνίας για τους συνανθρώπους μας με αισθητηριακούς περιορισμούς».

Μέσα από ένα πρόγραμμα αυξημένης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της -τη «Συμμετοχή»- η COSMOTE είναι ο κύριος χορηγός του πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος SmartEyes για άτομα με προβλήματα όρασης – και έχει κερδίσει Ευρωπαϊκή διάκριση. Το εκπονεί το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υποστηρίζοντας πολύπλευρα τα άτομα με την αισθητηριακή αυτή ανεπάρκεια -είτε και με παντελή έλλειψη- συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου για ένα επιπλέον σημαντικό ερευνητικό έργο: το MobiTalk που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ατόμων αυτών σε υπηρεσίες, το περιεχόμενο των οποίων, ώς σήμερα, δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Και πάλι με το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η COSMOTE συμμετέχει στο ερευνητικό έργο Sign2Talk, ένα σύστημα αυτόματης μετατροπής της νοηματικής γλώσσας σε ομιλία -και αντιστρόφως- για την υποστήριξη της επικοινωνίας των ατόμων με προβλήματα ακοής. Το σύστημα αυτό -το οποίο φοριέται σαν accessoire- θα απαλείψει στην πράξη την ανάγκη για διερμηνείς και με μικρές μετατροπές θα χρησιμοποιείται και για άλλες γλώσσες, πέραν της ελληνικής.Χριστινα Δαμουλιανου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή