Αβέβαιο το μέλλον της ακριβής εξαγοράς της «Γερμανός» από την Cosmote

Αβέβαιο το μέλλον της ακριβής εξαγοράς της «Γερμανός» από την Cosmote

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2000 η εξαγορά της Intracom από τον OTE είχε χαρακτηριστεί ως εθνικό σκάνδαλο γι’ αυτό και απετράπη. Το ίδιο έγινε και με τη σχεδιαζόμενη τότε «συναλλαγή» της AXON Airlines με την Ολυμπιακή Αεροπορία με αποτέλεσμα η εταιρεία του κ. Θ. Λιακουνάκου να τεθεί σε εκκαθάριση. H τρίτη, χαμηλότερου προφίλ «δουλειά», αυτή της εξαγοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ από OTE και Cosmote που κυοφορούνταν από τότε, αν και συζητιόταν λιγότερο, απασχόλησε δύο γενιές διευθυνόντων συμβούλων (N. Μανασή και Ελ. Αντωνακόπουλου). Ωστόσο, δεν τελεσφόρησε, καθώς όσο και αν έψαχναν δεν έβρισκαν στέρεα επιχειρήματα και εκτίμησαν ότι η πολιτική κατακραυγή θα έκανε μεγάλη ζημιά, σε μια περίοδο ευαίσθητη, όπου ο κ. Π. Γερμανός είχε εξασφαλίσει και διαβατήριο για τις ακριβές προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Ο,τι λοιπόν δεν έγινε την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ είχε σφιχταγκαλιαστεί με τους «εθνικούς πρωταθλητές» συντελείται τώρα, με τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ να οδεύει στην αγκαλιά της Cosmote, με κυβερνητική κάλυψη, αλλά ασθενή επιχειρήματα περί της χρησιμότητος ή σκοπιμότητος μιας τόσο ακριβής εξαγοράς.

Η καθυστέρηση στην υλοποποίηση της «σωτηρίας» της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ουσιαστικά από την κρατική αγκαλιά, ασφαλώς ωφέλησε τον βασικό μέτοχο και ιδρυτή της, ο οποίος πέτυχε τη στρατηγική του έξοδο με το μεγαλύτερο τίμημα. H εταιρεία του εξαγοράζεται στην ίδια τιμή με την οποία τα δύο ξένα funds εξαγόρασαν προ έτους αντί 1,6 δισ. ευρώ την TIM με 2,5 εκατ. συνδρομητές και με λειτουργικά κέρδη που αντιστοιχούν στο 20% των πωλήσεων.

Στην ουσία εξαγοράζεται ένα δίκτυο λιανικής με τεράστιο premium που δίχασε τους αναλυτές και στη συνέχεια προκάλεσε μια περίεργη σιωπή από τα MME, τα οποία φαίνεται ότι αρκέστηκαν στις γενικόλογες αιτιάσεις περί της ενίσχυσης του ιδιόκτητου δικτύου και της εξασφάλισης ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και συνεργειών από τον όμιλο του ΟΤΕ.

Αν τα πράγματα όμως αναλυθούν παραπάνω προκύπτει μάλλον με ασφάλεια ότι η επίμαχη εξαγορά ζημιώνει την Cosmote, τον OTE και τους μετόχους της, ενώ η ΓΕΡΜΑΝΟΣ πωλήθηκε λίγο πριν περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας της αυτονόμησης των δύο μεγάλων πελατών της, της Vodafone και της TIM. Αν δεχθούμε ότι το κόστος κεφαλαίου της Cosmote (WACC) είναι περίπου 10% και ότι αυτή περιμένει να πάρει πίσω τα κεφάλαια της επένδυσής της σε 10 χρόνια, τότε πρέπει ετησίως να έχει κέρδη τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ (για 10 χρόνια) για να αποπληρώσει τα δανεικά δίχως το χρεωλύσιο.

Ας δούμε τι επιδόσεις είχε ο συγκεκριμένος κλάδος λιανικής της ΓΕΡΜΑΝΟΣ το 2005 και πώς αυτές θα διαμορφωθούν επί τα χείρω. O κλάδος λιανικής του ομίλου το 2005 πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 566 εκατ. ευρώ. Από αυτές πρέπει να αφαιρεθούν οι πωλήσεις του δικτύου της Πολωνίας (110 εκατ. ευρώ), της Ουκρανίας (15 εκατ. ευρώ) και της Κύπρου (11 εκατ. ευρώ), γιατί δεν θα αγορασθούν από την Cosmote. Ετσι, μένει τζίρος 430 εκατ. ευρώ με περιθώριο λειτουργικού κέρδους του κλάδου 10%, άρα με λειτουργικά κέρδη 43 εκατ. ευρώ και καθαρό λειτουργικό κέρδος έπειτα από φόρους (7 εκατ. ευρώ) 36 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, η Cosmote στην καλύτερη περίπτωση θα έχει 36 εκατ. ευρώ κέρδη ετησίως, ποσό που δεν αντιστοιχεί ούτε στο 1/4 των μίνιμουμ αναγκαίων κερδών για να είναι οριακά αποδεκτή η επένδυση.

Με την αλλαγή της φυσιογνωμίας της η ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα γίνει αποκλειστικό δίκτυο της Cosmote και του OTE, που τους έχει και τώρα πελάτες. Θα χάσει Vodafone και TIM, αλλά και την υπεραξία ενός ονόματος που χτίστηκε με κόστος και με πολλή διαφήμιση. Κυρίως, όμως, θα απολέσει άμεσα περίπου 125 εκατ. ευρώ (ετησίως) από τις προμήθειες των δύο μεγάλων πελατών της (TIM και Vodafone). Αυτό θα εξανεμίσει τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων), που το 2005 στον κλάδο λιανικής (συνολικά) ήταν 57 εκατ. ευρώ, και θα γυρίσει σε ζημίες 68 εκατ. ευρώ με κλονισμό όλου του συστήματος δικαιοπαρόχων της ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Μήπως ο κ. Γερμανός πρόλαβε την αποχώρηση των δύο μεγάλων πελατών του, που έχουν ήδη αυτονομηθεί κατά 70% χτίζοντας δικά τους καταστήματα; Μήπως άφησε τις ζημίες για τον μεγάλο ΟΤΕ;

Αυτό θα το δούμε, γιατί προς στιγμήν οι ωφέλειες δεν προκύπτουν ούτε από κάποιες ασαφείς συνέργειες που θα έπρεπε να δίνουν τα αναγκαία κέρδη για να βγαίνει η επένδυση, ούτε καν από το επιχείρημα ότι η Cosmote θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις της λόγω της εξαγοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ κατά 2 ή 3 δισ. ευρώ ετησίως. H Cosmote, ακόμα και στη Ρουμανία (Cosmorom), μπαίνει μέσα.

Για τα 100 καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα πληρώσει αναλογικά με το τίμημα 250 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος για το αυτόνομο στήσιμό τους δεν θα ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι δε αφορά το επιχείρημα ότι με την εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ανεβαίνει η αξία του OTE, πρέπει να επισημάνουμε ότι κάθε στρατηγικός επενδυτής, όταν εκτιμήσει την προστιθέμενη αξία και το αναμενόμενο cash flow αυτής της επένδυσης, θα προβεί σε αφαιρέσεις. Και τούτο γιατί η συγκεκριμένη εξαγορά το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει 1,5 δισ. ευρώ από τις τσέπες των μετόχων της Cosmote (OTE και ελληνικό Δημόσιο) στις τσέπες των μετόχων της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, δίχως οι πρώτοι να παίρνουν το ανάλογο αντάλλαγμα.

Την Πέμπτη, πάντως, το Δ.Σ. του OTE ανέπεμψε (απορρίπτοντας κατ’ ουσίαν) την εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του OTE Π. Βουρλούμη για τον τρόπο χρηματοδότησης της εξαγοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ο οποίος μάλλον είχε χαροποιήσει τους τραπεζίτες. Κι αυτό, γιατί προέβλεπε αρχικά τη σύναψη βραχυπρόθεσμου ομολογιακού δανείου από την Cosmote με την εγγύηση του OTE και στη συνέχεια την αναχρηματοδότησή του μέσω νέου δανείου που θα συνήπτετο από την OTE ΡLC.

Τα μέλη του Δ.Σ., που απέρριψαν αυτόν τον τύπο χρηματοδότησης, μάλλον είδαν πρόσθετο κόστος από το σύντομο γύρισμα των δανείων και δυσφόρησαν με την απαιτούμενη εγγύηση του OTE..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή