Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υψηλή φορολογία, οι δυσκολίες πρόσβασης μικρότερων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα και το εξαιρετικά πολύπλοκο με υπερβολικούς περιορισμούς θεσμικό πλαίσιο είναι για τον κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, υποψήφιο πρόεδρο του EBEA και επικεφαλής του συνδυασμού «Επιχειρηματική Δράση», μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα. O κ. Μίχαλος, που δηλώνει ότι το EBEA είναι το δεύτερο σπίτι του, πιστεύει ότι το Επιμελητήριο πρέπει να προσπαθήσει να πείσει το πολιτικό σύστημα να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι το EBEA μπορεί να δείξει τον δρόμο μέσα από δικές του πρωτοβουλίες για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί το πλέγμα των κρατικών υπηρεσιών προς διευκόλυνση επιχειρήσεων και πολιτών.

«Το ΕΒΕΑ είναι θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας. Είναι η φωνή κάθε επιχείρησης που θέλει και επιδιώκει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα να είναι εξίσου ανταγωνιστικό με τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Στηριζόμαστε στη διαρκή συνεργασία με όλους τους κλαδικούς φορείς των επιχειρήσεων. Και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση των ΜΜΕ», σημειώνει ο κ. Μίχαλος. «Στο πλαίσιο αυτά», συνεχίζει, «προτείνουμε και προσπαθούμε να πείσουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της εθνικής μας οικονομίας. Νέες προτεραιότητες για εμάς είναι η μείωση του κόστους έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, η περαιτέρω ενίσχυση της πρόσβασης των ΜΜΕ στο τραπεζικό σύστημα, η αυξημένη συμμετοχή των ΜΜΕ στο Δ΄ΚΠΣ, η εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος και των ΔΕΚΟ προκειμένου να διασφαλίσουμε μόνιμες και υγιείς προϋποθέσεις περαιτέρω μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, τα επόμενα χρόνια». Προτεραιότητες που, όπως είναι φυσικό, συνδέονται άμεσα και με προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα. Κατα τη γνώμη του κ. Κων/νου Μίχαλου, πέντε είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των εταιρειών.

Προτεραιότητες

«Πρώτο πρόβλημα είναι ότι συνεχίζουμε να έχουμε υψηλότερη φορολογία σε σύγκριση με άλλες χώρες, με τις οποίες βρισκόμαστε σε ανταγωνισμό. Σε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να εντάξουμε και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το οποίο νοθεύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Διότι έχουμε εκείνες τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν κανονικά τους φόρους που τις αναλογούν και εκείνες τις επιχειρήσεις που αποφεύγουν να το κάνουν.

Δεύτερο πρόβλημα είναι ότι αρκετές επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρότερες, έχουν σημαντικές δυσκολίες πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.

Τρίτο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες αγορές λειτουργούν με ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θεσμικό πλαίσιο με υπερβολικούς περιορισμούς αλλά και παράθυρα, το οποίο δημιουργεί στην πράξη ισχυρά αντικίνητρα στις σοβαρές επιχειρήσεις.

Τέταρτο πρόβλημα είναι ότι η χώρα μολονότι μέλος της Ευρωζώνης δεν διαθέτει ακόμα Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και Κτηματολόγιο. Και πέμπτο πρόβλημα είναι ότι συνεχίζουμε να διαθέτουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής, της δημιουργίας και της επιχειρηματικότητας». Οι δράσεις που άμεσα θα αναλάβει η «Επιχειρηματική Δράση» αν πλειοψηφήσει στις εκλογές του EBEA θα έχουν ως κεντρικό άξονα την ενημέρωση των μελών του για τη χάραξη της στρατηγικής τους και φυσικά την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο, μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να προωθηθεί η λειτουργία των υπηρεσιών του EBEA δύο απογεύματα την εβδομάδα. O κ. Μίχαλος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι στα χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλά στο Επιμελητήριο, πλην όμως χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα. «Θα πρέπει να σας τονίσω ότι τα προηγούμενα έτη υλοποιήθηκαν πολλές από τις προτάσεις του ΕΒΕΑ, όπως για παράδειγμα η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, τα κίνητρα για νέες επενδύσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου για τις εμπορικές επιχειρήσεις, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και άλλες». «Στο εξής, θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για καλύτερο και αποτελεσματικότερο ΕΒΕΑ», υπογραμμίζει ο κ. Μίχαλος, αναφέροντας ότι «στους άμεσους στόχους μας είναι μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση από το ΕΒΕΑ κλαδικών μελετών και καταναλωτικών τάσεων και την αποστολή τους προς στα μέλη μας για την καλύτερη διαμόρφωση της επιχειρηματικής τους στρατηγικής. Η έγκαιρη και επιθετική ενημέρωση όλων των μελών μας για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από Κοινοτικά Προγράμματα. Η ψηφιακή παροχή όλων των υπηρεσιών του ΕΒΕΑ προς τα μέλη μας. Η δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας SOS Επιχειρήσεων. Η λειτουργία των υπηρεσιών ΕΒΕΑ δύο απογεύματα της βδομάδας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του».

Το EBEA πιέζει

Θα μπορούσε ενδεχομένως το EBEA να συμβάλει στην κατεύθυνση κινητοποίησης των κρατικών υπηρεσιών προκειμένου να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές μαζί τους; Μπορεί να πείθει με τη δύναμη του παραδείγματος, απαντά ο κ. Μίχαλος, ο οποίος πιστεύει ότι βήμα βήμα μπορούν να αλλάξουν πολλά.

«Το ΕΒΕΑ προτείνει, επηρεάζει, πιέζει. Δεν κυβερνά. Μπορεί όμως να πείθει με τη δύναμη του παραδείγματος. Μπορεί να αρχίσει το ίδιο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα μέλη του ψηφιακά. Αυτό θέλουμε να κάνει και το κράτος στον δικό του τομέα ευθύνης. Να λειτουργούν οι υπηρεσίες μας τουλάχιστον δύο απογεύματα της εβδομάδας. Αυτό θέλουμε και από τις δημόσιες υπηρεσίες. Να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση Χάρτας Υποχρεώσεων των υπηρεσιών μας προς τα μέλη μας. Αυτό θέλουμε να κάνουν και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Να συμφωνήσουμε με την Ενωση Δήμων του Νομού Αττικής ότι οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις θα είναι δημόσια γνωστές, συγκεντρωμένες και συγκρίσιμες, ώστε να μπορούμε όλοι μας να έχουμε μια καθαρή εικόνα για το ποιοι δήμοι βοηθούν τις επιχειρήσεις και ποιοι δήμοι τις χαρατσώνουν. Βήμα βήμα μπορούμε να αλλάξουμε πολλά».

Ο κ. Κων/νος Μίχαλος, όπως είναι γνωστό, παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του EBEA. Απόφαση που έλαβε χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού, όπως δηλώνει το EBEA, «είναι το δεύτερο σπίτι μου». Αλλωστε, είναι εκλεγμένο μέλος στο Επιμελητήριο εδώ και έντεκα χρόνια. «Είμαι επιχειρηματίας και άνθρωπος της αγοράς. Από τη στιγμή που ο νυν πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Δρακούλης Φουντουκάκος αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος, έθεσα χωρίς δεύτερη σκέψη την υποψηφιότητά μου στην κρίση των συναδέλφων που συμμετέχουν στον συνδυασμό «Επιχειρηματική Δράση». Και τους ευχαριστώ δημόσια, γιατί με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Στη σύντομη θητεία μου στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θεωρώ ότι κέρδισα γνώσεις και εμπειρία για το πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα και η Δημόσια Διοίκηση. Γνώσεις και εμπειρία που ασφαλώς θα είναι χρήσιμες για την προσπάθεια που κάνει το ΕΒΕΑ να προωθήσει τις θέσεις και τις προτάσεις του αποτελεσματικότερα. Διεκδικούμε λοιπόν την ψήφο και την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων μελών του ΕΒΕΑ στις 3, 4 και 5 Ιουνίου και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα την έχουμε». O 46χρονος επικεφαλής του συνδυασμού «Επιχειρηματική Δράση», διευθύνει από το 1988 τη βιομηχανική – εξαγωγική εταιρεία Swan A.E., που εδρεύει στο Κρυονέρι Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή