Τονωτική ένεση στις χρηματιστηριακές

Τονωτική ένεση στις χρηματιστηριακές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαύρη Δευτέρα η χθεσινή για τη Σοφοκλέους, καθώς η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά συνεθλίβη, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη ημερήσια επίδοση μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 (κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων στις ΗΠΑ -7,5%). Η εξέλιξη αυτή δεν εμπόδισε τον πρόεδρο του Χ.Α. Σπύρο Καπράλο να ανακοινώσει την επιστροφή κεφαλαίων ύψους 80 εκατ. ευρώ από το επικουρικό κεφάλαιο προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες και παράλληλα να εξαγγείλει την επίσημη λειτουργία της κοινής πλατφόρμας Χρηματιστηρίου Αθηνών και Χρηματιστηρίου Κύπρου τον προσεχή Ιούνιο.

Ο κ. Καπράλος πριν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς, υποστηρίζοντας κατ’ αρχήν ότι η αγορά θα βρει την ισορροπία της και πρόσθεσε:«Αυτή η πτωτική πορεία των μετοχών υπάρχει σε όλες τις αγορές και έχουν δημιουργήσει νευρικότητα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται περισσότερο οι λιγότερο ώριμες αγορές όπως είναι και η Ελλάδα». Ο κ. Καπράλος τόνισε ότι η είσοδος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα ωφελήσει τη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

Διεθνής συνεργασία

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Σοφοκλέους απέναντι στις ραγδαίες αλλαγές που δημιουργούν οι συγχωνεύσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο πρόεδρος του Χ.Α. τόνισε ότι: «κατά το προηγούμενο έτος, αφ’ ενός μεν προσπαθήσαμε να χαρτογραφήσουμε την πραγματική διάσταση των εμφανιζόμενων προτάσεων συνεργασίας με τα κεντροευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφ’ ετέρου δε, να διαμορφώσουμε μια πρόταση συνεργασίας με τις γειτονικές αγορές που θα ανοίξει μια προοπτική συγκέντρωσης των αγορών σε ενιαία πλατφόρμα». Οσον αφορά τις προτάσεις συνεργασίας, πρόσθεσε ο κ. Καπράλος, έχει ήδη οργανωθεί μια σειρά επαφών με τρία από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης (Deutsche Boerse, Euronext και OMX Group), που θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε ουσιαστικά, στο άμεσο μέλλον, την οικονομική σημασία για την ΕΧΑΕ των συνεργασιών που οι παραπάνω αγορές προτείνουν. «Είμαστε σε συζητήσεις με πολλούς για το καλό της αγοράς και θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Αναφορικά με την επιστροφή του επικουρικού κεφαλαίου, ο κ. Καπράλος υπογράμμισε ότι επιλύεται με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο ένα χρόνιο πρόβλημα της αγοράς και απελευθερώνονται σημαντικά κεφάλαια που ευελπιστούμε ότι θα επιτρέψουν τη μείωση του κόστους συναλλαγών.

Αλλαγές στον κανονισμό

Ο πρόεδρος του Χ.Α. ανακοίνωσε επίσης και τις αλλαγές στον κανονισμό του Χ.Α. που έχουν ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με: εκποιήσεις, χρόνο pre-opening, το ωράριο λειτουργίας της αγοράς Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, τα πακέτα VWAP κ.λπ., για τις οποίες η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής είναι η 5/6/2006.

Αναφερόμενος στο θέμα της BC Partners και στην εμπλοκή με τη συμφωνία της Hyatt, ο κ. Καπράλος επέρριψε ευθύνες στην ελληνική εμπορική νομοθεσία, η οποία, όπως είπε, θέλει ανανέωση καθώς σε πολλά σημεία είναι αντίθετη με τη χρηματιστηριακή.

Σε περίπου 300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανέρχεται, με βάση τις τρέχουσες τιμές, η αξία των περίπου 17 εκατομμυρίων ονομαστικών μετοχών, οι κάτοχοι των οποίων δεν τις έχουν ακόμη αποϋλοποιήσει. Οι μετοχές αυτές ανήκουν σε 119 εισηγμένες εταιρείες (132 διαφορετικοί τίτλοι), ενώ ο αριθμός των κατόχων υπολογίζεται σε περίπου 174.000 κωδικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή