Η ανακοίνωση εξαγοράς έκανε καλό στη «Γερμανός»

Η ανακοίνωση εξαγοράς έκανε καλό στη «Γερμανός»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Γερμανός ΑΒΕΕ από την Cosmote, η πρώτη παρουσίασε βελτίωση των βασικών της οικονομικών μεγεθών για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 247 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 26,6% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2005.

Πιο συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις μέσω του δικτύου των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 14,8% και ανήλθαν σε 135,6 εκατ. ευρώ έναντι 118 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στην εν λόγω κατηγορία, συνέβαλαν κατά 19,1 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τον λεγόμενο αερόχρονο (airtime) των συμβολαίων που ενεργοποιήθηκαν μέσω του δικτύου της «Γερμανός». Η αύξηση των εν λόγω εσόδων ήταν της τάξεως του 30,8%.

Σημαντικά ενισχυμένη ήταν και η χονδρεμπορική δραστηριότητα καθώς οι πωλήσεις του δικτύου διανομής καταναλωτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 41,2% σε 92,8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σημαντικό ρόλο στην παραπάνω εξέλιξη διαδραμάτισαν και οι χώρες εκτός Ελλάδος. Οσον αφορά τις πωλήσεις της βιομηχανικής δραστηριότητας, αυτές ανήλθαν σε 16,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 65,3%. Αθροιστικά, οι θυγατρικές του εξωτερικού συνεισέφεραν το 33,1% των ενοποιημένων πωλήσεων έναντι του 26,1% του αντίστοιχου τριμήνου το 2005.

Τα καθαρά προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ έναντι 11,66 εκατ. ευρώ το 2005, όντας ενισχυμένα κατά 15,7%, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη από τη συμμετοχή στην Unitel και τα ΚΑΕ. Παράλληλα, και ειδικά για το εν λόγω τρίμηνο, ο όμιλος κατέγραψε κεφαλαιακή υπεραξία από την πώληση της συμμετοχής στην εταιρεία Silkway του Ουζμπεκιστάν. Αν υπολογιστεί η εν λόγω πώληση, τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 31,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 135%. Αντίστοιχα και τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώνονται σε 25,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 153%, αλλά όπως αναφέραμε η άνοδος αυτή είναι σε μεγάλο ποσοστό έκτακτη.

Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο μέρισμα της διοίκησης θα είναι 0,26 ευρώ/ανά μετοχή, κάτι που θα αποφασιστεί στην Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 22 Ιουνίου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μετά την εξαγορά του ομίλου από την Cosmote, η τελευταία προτίθεται, μεταξύ άλλων, να πωλήσει σε συμφέροντα του κ. Πάνου Γερμανού (ο οποίος θα παραμείνει πρόεδρος του ομίλου) το δίκτυο καταστημάτων στην Πολωνία, την Ουκρανία και την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή