Χρήσιμη ολιγοήμερη αναβολή για την Εθνική

Χρήσιμη ολιγοήμερη αναβολή για την Εθνική

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την ερχόμενη Πέμπτη 1η Ιουνίου αναβλήθηκε η χθεσινή επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων των ασφαλιστικών ταμείων της ΕΤΕ.

Επιλογή των ασφαλιστικών ταμείων της ETE, που ελέγχουν συνολικά το 6,2% των μετοχών τής τράπεζας, ήταν να ζητήσουν την αναβολή (για αναλυτικότερη ενημέρωσή τους) της συνέλευσης μόνον για 8 ημέρες, ενώ είχαν δικαίωμα να ζητήσουν αναβολή έως και 30 ημέρες, εκτιμώντας τις επιπτώσεις που θα είχε στη συμφωνία μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Με σαφή διάθεση κατευνασμού της έντασης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Τάκης Αράπογλου, χαρακτήρισε χρήσιμη την ολιγοήμερη αναβολή -ενώ προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση των μετόχων της τράπεζας για όλες τις πτυχές της συμφωνίας- αλλά και την κριτική που έχει ασκηθεί το τελευταίο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αράπογλου δήλωσε έτοιμος να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή εφόσον κληθεί, προσθέτοντας ότι θα το κάνει παρά το γεγονός ότι δεν έχει σχετική υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας.

Από την πλευρά του, ο σύλλογος υπαλλήλων της ETE, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο διοικητής της ETE δεν κατάφερε να δώσει επαρκείς απαντήσεις, προσθέτοντας ότι η γενική ενημέρωση δεν ήταν αρκετή.

Ο επικεφαλής της Εθνικής, πάντως, επιχείρησε στη χθεσινή συνέλευση μια δυναμική παρέμβαση, καλύπτοντας όλο το φάσμα των προβληματισμών που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα: υπογράμμισε ότι το τίμημα εξαγοράς είναι ελκυστικό συγκρινόμενο με άλλες εξαγορές τραπεζών που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε τις θετικές προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τους κινδύνους για τους οποίους σημείωσε ότι έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες μέριμνες, ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ETE, τόνισε ότι τα αδιάθετα δικαιώματα θα διατεθούν με διαφανή και ξεκάθαρη διαδικασία και επανέλαβε τη σπουδαιότητα της εξαγοράς της Finansbank στην περιφερειακή στρατηγική της Εθνικής. O κ. Αράπογλου υπενθύμισε ότι η ιστορία μας διδάσκει ότι οι Ελληνες, μόνον όταν έδειξαν εξωστρέφεια κατάφεραν να μεγαλουργήσουν.

Η δυναμική παρέμβαση του κ. Αράπογλου είχε θετικές επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής της τράπεζας. Αν και ξεκίνησε με νέα βουτιά, υποχωρώντας στα 28,90 ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας τού επικεφαλής της ETE η εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε και η μετοχή ανέκαμψε φτάνοντας μέχρι τα 33 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 32,44 ευρώ αποκομίζοντας κέρδη 4,51%.

Εφόσον η γενική συνέλευση εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου την 1η Ιουνίου, αναμένεται ότι εντός του πρώτου 10ημέρου θα έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις (υπουργείο Ανάπτυξης, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) ώστε να ξεκινήσει η αύξηση. H άσκηση των δικαιωμάτων θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες και μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου. H εξαγορά του 46% της Finansb-ank αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου και θα ακολουθήσει η δημόσιο προσφορά σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή