Αποφάσισαν να μη δέσουν τα πλοία

Αποφάσισαν να μη δέσουν τα πλοία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μην προχωρήσουν στην ακινητοποίηση των ακτοπλοϊκών σκαφών αποφάσισαν χθες οι εκπρόσωποι των ακτοπλοικών εταιρειών, καθώς έκριναν ότι από την πλευρά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (YEN) σημειώθηκαν βήματα προς την κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Ωστόσο, αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκ νέου, ύστερα από δύο εβδομάδες, προκειμένου να εξετάσουν τα βήματα που θα γίνουν μέχρι τότε από το YEN και εφόσον τους ικανοποιούν να μην προβούν σε κλιμάκωση των αντιδράσεών τους, όπως μια ενδεχόμενη νέα κινητοποίηση των πλοίων, εν μέσω θέρους, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία των νησιών του Αιγαίου…

«Κατανοούμε πλήρως ότι η απελευθέρωση δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Το σημαντικό είναι να γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφεραν κύκλοι της ακτοπλοΐας και συμπλήρωσαν: «υπάρχουν ακόμη εκκρεμή θέματα, όπως η δεκάμηνη υποχρεωτική δρομολόγηση των πλοίων, η εφαρμογή της Συμφωνίας της Στοκχόλμης (έχει σχέση με το όριο ηλικίας για την απόσυρση των πλοίων, δηλαδή η συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα της Συμφωνίας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει ένα πλοίο ενεργό και μετά την 30ετία) και η απελευθέρωση των ναύλων και από τα υπόλοιπα λιμάνια που, κακώς, εξαιρέθηκαν».

Την αυστηρή εφαρμογή της 10μηνης απασχόλησης των πλοιάρχων και των αξιωματικών σε όλα τα επιβατηγά πλοία ζητεί η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) σε σχετικό ψήφισμά της.

Επίσης, ζητείται από την πολιτεία να προχωρήσει: στην άμεση άρση της πολιτικής επιστράτευσης των Ελλήνων ναυτικών, στον διπλασιασμό του εφάπαξ, στη διεύρυνση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των πλοιάρχων με πρώτο μέτρο τον καθορισμό της σύνταξης στο 80% του βασικού μισθού, να ληφθούν μέτρα για την κόπωση των πλοιάρχων στα επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας και να εφαρμοσθεί και στα συμβατικά ό,τι ισχύει στα ταχύπλοα, στην αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας των πλοίων, ιδιαίτερα αυτών που φέρουν «σημαίες ευκαιρίας» και εντατικοποίηση των ελέγχων και επιθεωρήσεων στο πλαίσιο εθνικών, περιφερειακών και διεθνών ρυθμίσεων κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή