Μετέωρα τα ταμεία για συμμετοχή στην αύξηση της Εθνικής

Μετέωρα τα ταμεία για συμμετοχή στην αύξηση της Εθνικής

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς πολιτικούς τόνους διεξήχθη η χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική τράπεζα. Στην επιτροπή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων που μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής τράπεζας και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. Οι τόνοι ανέβηκαν στην αίθουσα γερουσίας του κοινοβουλίου, όταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν επίθεση κατά του αναπληρωτή προέδρου της Εθνικής τράπεζας κ. Πεχλιβανίδη, τον οποίο κατηγόρησαν για δυϊσμό, αφού κατέχει και τη θέση του προέδρου του ταμείου κύριας σύνταξης των υπαλλήλων της Εθνικής τράπεζας.

Ο κ. Πεχλιβανίδης υποστήριξε ότι το ταμείο που εκπροσωπεί θα πρέπει να καταβάλει περί τα 75 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ τόνισε ότι το ταμείο χρειάζεται και άλλη πληροφόρηση για να λάβει την τελική απόφαση. Ο υποδιοικητής της Εθνικής τράπεζας είπε ότι υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί για το επιτελείο της τράπεζας από την κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ και αποκάλυψε ότι μέχρι σημερα δεν έχει γίνει από το ταμείο που εκπροσωπεί καμία κίνηση είτε προς την Εθνική τράπεζα είτε προς άλλη τράπεζα για να υπάρξει δανεισμός προκειμένου να καλυφθεί το ποσό που χρειάζεται για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας.

Σε ερωτήσεις των βουλευτών ο κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από τα ασφαλιστικά ταμεία της Εθνικής μόνο της κύριας ασφάλισης και το ταμείο αυτασφάλισης έχουν τη δυνατότητα, εφόσον ρευστοποιήσουν ομόλογα που κατέχουν, να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Αντιθέτως, το επικουρικό ταμείο της Εθνικής τράπεζας, ο σύλλογος εργαζομένων αλλά και το ταμείο Υγείας αδυνατούν να καλύψουν τα δικαιώματα στην αύξηση κεφαλαίου ή διαθέτουν μόνο μικρή ρευστότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, τόνισε ότι η Εθνική τράπεζα εκτίθεται σε 4 άξονες κινδύνου (πολιτικός, στρατιωτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός) στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι υπήρξε έλλειμμα ενημέρωσης στους φορείς που έχουν συμφέρον για την πορεία της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας μας. Ακόμη, ο κ. Μωραϊτάκης αποκάλυψε οτι υπάρχει κενό νόμου, καθώς δεν είναι σωστό «βάσει των σχέσεων που υπάρχουν να εγκρίνεται το business plan για μία τέτοια εξαγορά και ύστερα να ενημερώνεται το επενδυτικό κοινό.

Ο κ. Μωραϊτάκης υπογράμμισε ότι θα χρειασθεί να γίνει και δεύτερη αύξηση κεφαλαίου, καθώς η Εθνική τράπεζα θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλει δημόσια πρόταση για το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής τράπεζας όπως προβλέπει η τουρκική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Οπως επισήμανε ο κ. Μωραϊτάκης «είναι φανερό ότι η Εθνική διακινδυνεύει βραχυπρόθεσμα, περισσότερα από τα μελλοντικά οφέλη, καθώς γίνεται ευπαθής στις μεταβολές του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, στις αυξήσεις των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές και στα πολιτικά γεγονότα».

Στη εισήγησή του ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Βαρθολομαίος δήλωσε για το θέμα ότι «θα συναινέσουμε στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας· αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα συμμετάσχουμε και στην αύξηση κεφαλαίου». Ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι έχουμε μία γενική ενημέρωση από τον διοικητή της Εθνικής τράπεζας, ανακοίνωσε ότι τα αποθεματικά του ΙΚΑ εξασφαλίζουν τη συμμετοχή του ταμείου στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ διευκρίνισε ότι την τελική απόφαση θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο που απαρτίζουν 23 μέλη. Σε αυτό το σημείο έγινε παρέμβαση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Φλωρίδη που απευθυνόμενος προς τον διοικητή του ΙΚΑ είπε «ότι εφόσον συναινείτε και δεν θα συμμετάσχετε στην αύξηση κεφαλαίου θα διωχθείτε για απιστία σε βαθμό κακουργήματος».

Υπενθυμίζεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κατέχουν το 22% της Εθνικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή