O ΔΗΚΤΗΣ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαρτιά, δεν είναι αναδυόμενη

«Η Ελλάδα δεν είναι αναδυόμενη αγορά και δεν φέρει συναλλαγματικό κίνδυνο», τονίζει χθεσινή έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Citigroup, που προσθέτει ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη του τραπεζικού κλάδου της χώρας παραμένουν ισχυρά». Συνεπώς διατηρεί την ψυχραιμία της σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες παρά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ενδεχομένως βλέπει «αγοραστικές ευκαιρίες». «H πρόσφατη πτώση των τιμών άφησε τις μετοχές πολλών ελληνικών τραπεζών να διαπραγματεύονται με λόγο 11-13 φορές τα κέρδη ανά μετοχή του 2006, που είναι ιστορικά χαμηλό πρίμιουμ έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου (9,9 για τα κέρδη του 2006)», σημειώνει η Citigroup. H αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι το πρίμιουμ των ελληνικών τραπεζών σε αυτά τα επίπεδα είναι ανεπτυγμένα λόγω της μεγάλης ανάπτυξής τους, δηλαδή την αύξηση των χορηγήσεων. H Citigroup δίνει τιμή-στόχο 23,50 ευρώ για την Alpha, 30,00 ευρώ για τη Eurobank, 48,50 για την Εθνική και 28 ευρώ για την Πειραιώς. Μάλιστα χθες βελτίωσε τη σύσταση για την τελευταία σε «αγορά/μεσαίου κινδύνου» από «διακράτηση/μεσαίου κινδύνου».

Εξ οικείων τα βέλη

Τη ρευστοποίηση 2,5 εκατ. μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από τον περασμένο Ιανουάριο γνωστοποίησε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων, κ. Παύλος Περράτης. Οπως διευκρίνισε ο κ. Περράτης, η κίνηση αυτή κρίθηκε συμφέρουσα για το ταμείο και έγινε αρκετό καιρό πριν από τη γνωστοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank. Ο κ. Περράτης είπε ακόμη ότι το ταμείο ελέγχει σήμερα το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ενώ πριν από την πώληση των παραπάνω μετοχών κατείχε 2%. Ωστόσο, η πολιτική δήλωση για το θέμα έγινε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Μανώλη, ο οποίος σε παρέμβασή του για το θέμα της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε: «Για να μην έρχεται στη Βουλή ο κ. Αράπογλου να καταθέσει, πιστεύω ότι μέχρι σήμερα κάτι είχε να κρύψει…».

ΚΕΔΚΕ κατά ΟΑΕΔ

Ερωτήματα εγείρει η σκοπιμότητα πρόσφατης εγκυκλίου του ΟΑΕΔ, που αλλάζει τον τρόπο επιλογής των ανέργων και των επιχειρήσεων για τα χρηματοδοτούμενα από το Γ΄ ΚΠΣ προγράμματα απασχόλησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, η επιλογή θα γίνεται από τις περιφερειακές διοικήσεις του ΟΑΕΔ και όχι από τις τριμελείς επιτροπές που είχαν συσταθεί γι’ αυτόν το σκοπό και στις οποίες συμμετείχαν -πέρα από τον ΟΑΕΔ- εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης (που είναι και ο συντονιστής φορέας) και των κοινωνικών εταίρων (Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο κ.λπ.). Καθώς η ΚΕΔΚΕ θεωρεί ότι αυτή η απόφαση αντίκειται στους κανονισμούς της E.E., απαιτεί την άμεση ανάκλησή της και προειδοποιεί ότι αλλιώς θα προσφύγει στα κοινοτικά όργανα. Τα συγκεκριμένα προγράμματα απασχόλησης αφορούν 33.000 άνεργους και χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Forthnet: καλύφθηκε η αύξηση

Πλήρως καλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της FORTHnet, με καταβολή μετρητών, για την άντληση 119,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών εκδόθηκαν 21.411.490 νέες μετοχές, οι οποίες υπερκαλύφθηκαν αφού η ζήτηση από τους επενδυτές ανήλθε σε 24.669.778 μετοχές. Οι εγγραφές από τους παλαιούς μετόχους και τους αποκτήσαντες δικαιώματα προτίμησης κατά την περίοδο διαπραγμάτευσής τους στο Χ.Α. κάλυψαν κατά 98,44% την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή συνολικού ποσού 118.039.101,6 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή