Ζημίες η Γενική λόγω πρόσθετων προβλέψεων

Ζημίες η Γενική λόγω πρόσθετων προβλέψεων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες διαγραφές δανείων που πραγματοποιήθηκαν το 2005 για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείου της Geniki Bank δεν ήταν αρκετές. H τράπεζα, που βρίσκεται στον έλεγχο της Societe Generale, προχώρησε στο πρώτο τρίμηνο του 2006 σε πρόσθετες προβλέψεις ύψους 28,2 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να εμφανίσει μεγάλες ζημιές.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με ζημίες ύψους 20,2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας είχε ολοκληρωθεί το 2005. Στο πρώτο τρίμηνο η τράπεζα παρουσίασε μείωση λειτουργικών εσόδων (-3,8%) και αύξηση λειτουργικών εξόδων (+4,3%), γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω την τελική εικόνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, ελέγχθηκε εκ νέου και ενδελεχώς το χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας, με τη βοήθεια εξειδικευμένης ομάδας της Societe Generale, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων ύψους 28,2 εκατ. ευρώ, γεγονός που σχετίζεται με την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων εκτίμησης του πιστωτικού κινδύνου των πελατών της λιανικής τραπεζικής, καθώς και την αύξηση της κάλυψης των εταιρικών χορηγήσεων με προβλέψεις. H Geniki εμφανίζεται καθησυχαστική για τη συνέχεια, σημειώνοντας ότι «μετά τα παραπάνω και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει σημαντική επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας, η εφαρμογή των διαδικασιών μας για τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου θα οδηγήσει στον σχηματισμό χαμηλού ύψους επιπρόσθετων προβλέψεων, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στην αύξηση των μεγεθών από την εμπορική μας δραστηριότητα».

Οι χορηγήσεις στις 31 Μαρτίου 2006, μετά την αφαίρεση των προβλέψεων, παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 15%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή