Ξενοδοχεία: τα αστέρια αλλάζουν …θέση και χάνονται τα οφέλη

Ξενοδοχεία: τα αστέρια αλλάζουν …θέση και χάνονται τα οφέλη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις ένα στα πέντε ελληνικά ξενοδοχεία εντάσσεται στην πραγματική κατηγορία σύμφωνα με το σύστημα των αστεριών από 1 έως 5 που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.

Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, γεγονός που ουσιαστικά ακυρώνει τα όποια οφέλη θα έπρεπε να φέρει μια ομαλή μετάβαση από το σύστημα των κατηγοριών στο σύστημα των αστεριών. Ηδη, οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης μελέτης νέων προδιαγραφών, σύμφωνα με τις οποίες θα αποτυπώνεται ρεαλιστικά η κάθε κατηγορία αστέρων ανά ξενοδοχειακή μονάδα. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται νομική φόρμουλα προκειμένου να τροποποιηθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που καθόριζε τον τρόπο κατηγοριοποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος είχαν αντιδράσει έντονα το 2003 τόσο οι ξενοδοχειακοί φορείς όσο και η σημερινή υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ως υπεύθυνη τότε του τομέα των Ολυμπιακών Αγώνων της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί η τότε κυβέρνηση υπό το βάρος μη εφαρμογής των προδιαγραφών του Προεδρικού Διατάγματος έδωσε τη δυνατότητα στον κάθε ξενοδόχο να αυτοκαταταγεί σύμφωνα με το σύστημα των αστεριών. Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη ενέργεια τυπικό δείγμα της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται από την πολιτεία πολύ σοβαρά θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, αφού εισαγάγει σειρά διατάξεων που είναι πρακτικά ανεφάρμοστες.

Το γεγονός της αδυναμίας κατηγοριοποίησης του κάθε ξενοδοχείου σύμφωνα με το σύστημα των αστεριών έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει έπειτα από 3 χρόνια τις επισημάνσεις των φορέων. Το νέο σύστημα ουσιαστικά αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ευελιξία την κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες τεχνολογίες που αξιοποιούνται στη λειτουργία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή