Η κυριαρχία των απρόσωπων hedge funds στη Σοφοκλέους

Η κυριαρχία των απρόσωπων hedge funds στη Σοφοκλέους

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρούς κραδασμούς δέχθηκε η χρηματιστηριακή αγορά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου. Ο πανικός εξόδου των κερδοσκοπικών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές για να κλείσουν τις θέσεις τους στις αγορές μεταλλευμάτων, προκάλεσε χρηματιστηριακές δονήσεις, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν υπάρχουν «εθνικοί επενδυτές», αλλά απρόσωπα hedge funds με έδρες κάποιες σουίτες ξενοδοχείων σε τροπικά νησιά του Ειρηνικού ωκεανού.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι σήμερα είχε δει τα οφέλη από την είσοδο των ξένων επενδυτών που ελέγχουν σχεδόν το 48% της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Τώρα οι επενδυτές είδαν και τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Οι κερδισμένες

Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι το διάστημα από 9 Μαΐου που ξεκίνησαν οι ισχυρές αναταράξεις μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης 25ης Μαΐου όπου είχαμε μία γενναία πτώση -3,22% του Γενικού Δείκτη, υπάρχουν μετοχές που διατήρησαν τα υψηλά κέρδη που καταγράφουν από την αρχή του χρόνου.

Για παράδειγμα, η Δομική Κρήτης έχει την υψηλότερη άνοδο και μάλιστα για το διάστημα που εξετάζουμε, ενώ τόσο το προνόμιο όσο και το κοινό της Τρία Αλφα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη δεκάδα. Δεν προκαλεί εντύπωση η άνοδος της μετοχής του Γκάλη, καθώς αρκετοί γνώριζαν για την εξαγορά της επιχείρησης, ενώ η Περσεύς βρίσκεται στο επίκεντρο των φημολογιών για εξαγορά, αν και ο πρόεδρος κ. Θεοχαράκης το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά. Κερδοσκοπικές κινήσεις και για τον τίτλο της Δέλτα Project που πέρασε στον όμιλο Μυτιληναίου με εντυπωσιακή άνοδο από την αρχή του χρόνου. Πάλι καλά δηλαδή που ο κ. Μυτιληναίος έκανε και συστάσεις… στους κερδοσκόπους να μην τολμήσουν να κινηθούν στην «πλάτη» των μετόχων του ομίλου στις πρόσφατες ετήσιες συνελεύσεις.

Η μετοχή της Ελβιεμέκ δεν ξέχασε τις παλιές συνήθειες και φιγουράρει στην 5η θέση από πλευράς απόδοσης, ενώ η εισηγμένη Λιβάνης ενισχύθηκε αυτό το διάστημα των αναταράξεων, σε αντίθεση με τη συνολική εικόνα από την αρχή του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Οι χαμένες

Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Αγροτική ασφαλιστική και ακολούθησε η Ιντρακόμ η οποία σημείωσε και ένα αρνητικό ρεκόρ στην καθίζηση που υπέστη το Χ.Α. την περασμένη Δευτέρα, καθώς η εν λόγω μετοχή «έσπασε» ενδοσυνεδριακά το limit down κατρακυλώντας στο -23,5%.

Σημαντικές απώλειες για τις κατασκευαστικές Αβαξ και Γεκ όπως και για Fieratex, S&B και Rainbow. Κατέρρευσε και η μετοχή της Μυτιληναίος χάνοντας τα κέρδη που είχε από την αρχή του έτους, ενώ διευρύνθηκαν οι απώλειες για την Αλσίνκο. Οι διεθνείς επενδυτές με την ισχύ του χρήματος, με αυστηρό επενδυτικό σχεδιασμό και τακτική που δύσκολα μπορεί να παρακολουθήσουν αδαείς, κατάφεραν τη τελευταία τριετία να αναλάβουν τα ηνία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Ωστόσο, στην πρώτη μεγάλη χρηματιστηριακή κρίση του 2006, οπισθοχώρησαν θέλοντας να περιφρουρήσουν τα υψηλά κέρδη

Οπως υπογραμμίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες η εικόνα στη Σοφοκλέους παραμένει ρευστή, καθώς όλα εξαρτώνται από την τάση που λαμβάνουν οι ξένοι επενδυτές από τις διεθνείς εξελίξεις.

«Εισβολείς»

Ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις αναζητούν ήδη ένα παράθυρο στο μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δέκα μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις από τον χώρο της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, είναι στόχος διεθνών κολοσσών.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι «εισβολείς» έχουν καταθέσει και τα διαπιστευτήριά τους. Είναι ζήτημα χρόνου να ωριμάσουν και να εξελιχθούν τέτοιου είδους προσεγγίσεις, οι οποίες -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να σηματοδοτήσουν έναν υγιές επιχειρηματικό κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Πολλές μεσαίες αλλά και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν προοπτική στα μέτρα τους. Διεργασίες και συζητήσεις γίνονται ήδη σε όλα τα επίπεδα με στόχο τη συνένωση δυνάμεων, την αύξηση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή