Κώδικας αρχών για τη βιώσιμη ανάπτυξη από τις μεταλλευτικές

Κώδικας αρχών για τη βιώσιμη ανάπτυξη από τις μεταλλευτικές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλω να σταθώ στον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη του κλάδου των μεταλλευμάτων: την αποδοχή μας από την τοπική κοινωνία. Είναι ξεκάθαρο για μας και το τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ενδιαφερόμαστε να προχωρήσουμε μαζί με τις κατά τόπους κοινωνίες, σεβόμενοι τους προβληματισμούς τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Αγωνιζόμαστε για την κοινωνική αποδοχή. Γι’ αυτό που εμείς αποκαλούμε «κοινωνική» άδεια λειτουργίας και όχι απλά για την τυπική άδεια λειτουργίας από τον αρμόδιο φορέα. Στόχος μας είναι η δημιουργία σχέσεων βασισμένων στο αμοιβαίο και συλλογικό όφελος».

Αυτά είχε δηλώσει πριν από αρκετούς μήνες (Οκτ. 2005) στην Κοζάνη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) κ. Ευθύμιος Βιδάλης σε εκδήλωση για την εξορυκτική δραστηριότητα στη Δυτική Μακεδονία και μεταξύ των άλλων δεσμεύσεων που κατέθεσε ήταν και η θέσπιση από τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΜΕ -που ιδρύθηκε το 1924 και από νωρίς «έλαβε τα μηνύματα των καιρών»- ενός Κώδικα Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης. «Η συμπεριφορά μας μέσα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης θα πείθει σιγά σιγά τις τοπικές κοινωνίες με πράξεις και όχι με λόγια ότι μπορούν να μας εμπιστεύονται για την ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας προς όφελος όλων».

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον ΣΜΕ ότι ο Κώδικας είναι πλέον γεγονός. Και η υιοθέτηση των αρχών του σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις-μέλη αποδέχονται τον δικό τους ρόλο στην προσπάθεια επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα κωδικοποιημένο και συστηματοποιημένο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων-μελών, η εφαρμογή του οποίου θα έχει στόχο τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών τους στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία – στους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η εφαρμογή του κώδικα βασίζεται σε συγκεκριμένους μετρήσιμους δείκτες και περιλαμβάνει δέκα αρχές. Με πρώτη, την ενσωμάτωση των αρχών αυτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των εταιρειών-μελών. Ακολουθεί η εφαρμογή επιχειρηματικής ηθικής και σύγχρονων συστημάτων εταιρικής διακυβέρνησης. Και ασφαλώς, «εκ των ων ουκ άνευ» του κώδικα είναι οι θεσμοθετημένες υποχρεώσεις των εταιρειών και η συμμόρφωσή τους σε αυτές, όπως και ο ειλικρινής διάλογος με όσους επηρεάζονται είτε επηρεάζουν τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων.

Υπογραμμίζεται ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση της βιοποικιλότητας επιτάσσουν την υιοθέτηση επιστημονικά θεμελιωμένων μεθόδων σχεδιασμού των εξορυκτικών δραστηριοτήτων – κάτι που αποτελεί την πέμπτη αρχή του κώδικα. Και ακολουθούν η υπεύθυνη συμπεριφορά των εταιρειών σε θέματα παραγωγής, ανακύκλωσης προϊόντων και διάθεσης απόβλητων, όπως και η επένδυση σε φυσικούς, τεχνολογικούς, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. Και για τη βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα αυτόν προβλέπεται να δημοσιοποιείται βάσει στοιχείων η πρόοδός τους, όπως και για τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις του κλάδου. Δέκατη και πολύ σημαντική αρχή είναι η συμβολή των επιχειρήσεων-μελών του ΣΜΕ ως «ενεργών πολιτών» στην οικονομική, πολιτιστική και θεσμική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή