Σκληρά μέτρα για τις προβληματικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος

Σκληρά μέτρα για τις προβληματικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διμερείς επιχειρησιακές συμβάσεις στις προβληματικές επιχειρήσεις, στις οποίες οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχθούν ακόμη και μείωση μισθών, όπως έχει γίνει π.χ. σε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, πρότεινε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Γιώργος Μυλωνάς. Η δυνατότητα αυτή σήμερα προσκρούει, όπως είπε ο ίδιος, στην καχυποψία των εργαζομένων προς τους εργοδότες, αλλά «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα που αν βουλιάξει θα πάμε όλοι στον πάτο». Οι θέσεις του ΣΒΒΕ προκαλούν για δεύτερη φορά αίσθηση μέσα σε λίγες μέρες (και αντιδράσεις απ’ τους εργαζόμενους) καθώς ο κ. Μυλωνάς, παρουσιάζοντας μελέτη του Συνδέσμου για το «Χρηματοοικονομικό προφίλ και τις επιδόσεις της βιομηχανίας στο βορειοελλαδικό τόξο (ΒΕΤ)» την περίοδο 2002-2004 και περιγράφοντας με μελανά χρώματα την πορεία μεταποιητικών μονάδων σε Ηπειρο – Μακεδονία – Θράκη, αφού μία στις τρεις επιχειρήσεις των 18 κλάδων (335 επιχειρήσεις) που εξέτασε η μελέτη εμφανίζει ζημίες στις χρήσεις 2003 ή 2004, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ευελιξία στην αγορά σημαίνει «οι επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια χωρίς να είναι περιορισμένες εξαιτίας του υπάρχοντος εργασιακού καθεστώτος». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, η βιομηχανία δεν έχει την προσοχή που της αρμόζει στην ελληνική οικονομία. «Εχει μπει στο περιθώριο», είπε, «όταν το 2003, με στοιχεία του ΟΟΣΑ συμμετείχε στο ΑΕΠ με 11,9% και μόνο με τον δευτερογενή τομέα».

«Δυστυχώς, τη βιομηχανία σήμερα στην Ελλάδα την έχουν βάλει στη γωνία και λένε πως αυτή φταίει για όλα, αυτή δεν δίνει αυξήσεις στους εργαζόμενους, τους εκμεταλλεύεται και στρεφόμαστε στην παροχή υπηρεσιών. Είναι λάθος. Και την ελληνική μεταποίηση πρέπει να την υποστηρίξουν όλοι. Μιλάμε για όλους τους άλλους κλάδους, για τη ναυτιλία μας, για τον τουρισμό, αλλά αν πέσουν κάνα δυο αεροπλάνα στο Αιγαίο, θα σας πω τι θα γίνει με τον τουρισμό… ή με τη ναυτιλία, αν αλλάξει η πολιτική του ελληνικού κράτους…», δήλωσε χθες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή