Το πρώτο κατάστημα fair trade στην Ελλάδα

Το πρώτο κατάστημα fair trade στην Ελλάδα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες λειτουργεί στην Ελλάδα το πρώτο κατάστημα fair trade με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος ξεκίνησε στην Ελλάδα άτυπα από το 2003, αλλά στο εξωτερικό υπάρχει εδώ και μισό αιώνα. Το fair trade, ή αλλιώς το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, είναι μια εναλλακτική προσέγγιση της εμπορικής δραστηριότητας που στοχεύει στον περιορισμό της φτώχειας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομικά μη προνομιούχων και περιθωριοποιημένων παραγωγών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Είναι μια μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση, με διεθνή δράση, που χρησιμοποιώντας τη δομή του εμπορίου αλλάζει σιγα σιγά τα κριτήρια, επιστρέφοντας μεγάλο ποσοστό των κερδών από τις πωλήσεις στους παραγωγούς των χωρών αυτών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την πώληση του καφέ ο παράγωγος εισπράττει ποσοσό 47%, όταν στον δυτικό πολιτισμό το ποσοστο αυτό δεν φτάνει το 10%.

Αλλο βασικό σημείο στο οποίο διαφοροποιείται το fair trade από το συμβατικο εμπόριο είναι ότι προπληρώνεται η παραγγελία κατά το ήμισυ ως προκαταβολή και τα υπόλοιπα καταβάλλονται στους συνεταιρισμούς κατά την παράδοση των προϊόντων. Στο δίκτυο του fair trade εντάσσονται σήμερα 650 συνεταιρισμοί παραγωγών από την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, στους οποιους προσφέρεται η δυνατότητα να συνδέονται με δίκαιους μεσάζοντες, τόσο για την πώληση των προϊόντων τους όσο και για την παροχή οικονομικών διευκολύνσεων.

Οι μεσάζοντες είναι εναλλακτικοί εμπορικοι οργανισμοί και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, που γεφυρώνουν το χάσμα του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου. Αγοράζουν σε δίκαιες τιμές, παρέχουν οικονομική στήριξη σε μια επιχείρηση και επενδύουν στην εκπαίδευση των παραγωγών και των εργαζομένων. Σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και εναντιώνονται στην παιδική εργασία ή τη δουλική αντιμετώπιση της γυναίκας εργαζόμενης. Παράλληλα, παρέχουν την οικονομική στήριξη για ίδρυση μιας επιχείρησης, επενδύοντας στην κατάρτιση παραγωγών και εργαζομένων.

Στην Ελλάδα ξεκινησε ως άτυπη ομάδα το 2003 από τρία άτομα και το 2004 πήρε τη νομική μορφή της μη κυβερνητικής οργάνωσης (MKO), ενώ το πρώτο μη κερδοσκοπικό κατάστημα στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε τον Μάρτιο, σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό CTM Altromercato. Στο εξωτερικό δραστηριοποιείται για περισσότερα από 40 χρόνια. Στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα από 3.000 καταστήματα και 70.000 σημεία λιανικής πώλησης προϊόντων fair trade που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους και σχεδόν 100.000 εθελοντές.

Τα προϊόντα

Η γκάμα των προϊόντων είναι μεγάλη και περιλαμβάνει τρόφιμα, ποτά, αναψυκτικά, καλλυντικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, λευκά είδη, παιχνίδια, είδη λαϊκης τέχνης, έπιπλα κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή