Εξάγουν δυναμικά προσωπικό οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες

Εξάγουν δυναμικά προσωπικό οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο προσωπικό στο εξωτερικό από ό,τι στην Ελλάδα θα απασχολούν πολύ σύντομα οι εγχώριες τράπεζες. Ηδη περίπου το 35% των εργαζομένων των μεγάλων τραπεζών βρίσκεται εκτός Ελλάδος και προβλέπεται ότι την επόμενη τριετία οι απασχολούμενοι στο εξωτερικό θα ξεπεράσουν το 50% του συνόλου.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής επέκτασης στο εξωτερικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2005 οι πέντε μεγάλες τράπεζες -Εθνική, Alpha Bank, EFG Eurobank, Εμπορική και Πειραιώς- αύξησαν τον αριθμό του προσωπικού τους στο εξωτερικό κατά 5.000 άτομα, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στην Ελλάδα ήταν μόλις κατά 500 άτομα.

Οι εγχώριες τράπεζες μετασχηματίζονται σε ισχυρούς περιφερειακούς οργανισμούς και η Αθήνα σε διοικητικό κέντρο των τραπεζών, μέσω της οποίας ελέγχονται δεκάδες τραπεζικά ιδρύματα σε μια μεγάλη γωγραφική έκταση που οριοθετείται βόρεια από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Πολωνία, ανατολικά από την Τουρκία και νότια από την Αίγυπτο και περικλείει περίπου επτά γειτονικές «βαλκανικές» χώρες.

Θεαματική είναι η αλλαγή που έχει σημειωθεί την τελευταία 5ετία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τη διεθνή παρουσία του. Στο τέλος του 2000 οι εγχώριες τράπεζες διέθεταν περίπου 280 καταστήματα στην περιοχή των Βαλκανίων και απασχολούσαν περίπου 3.900 εργαζομένους. Σήμερα, μετά την εξαγορά της Finansbank από την ETE, αλλά και τις κινήσεις των άλλων εγχώριων τραπεζών, ο αριθμός καταστημάτων των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ξεπερνάει τα 1.400 σημεία, ενώ απασχολούν περισσότερους από 20.000 εργαζομένους!

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι μέχρι το 2010 οι εγχώριες τράπεζες θα απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους στο εξωτερικό απ’ ό,τι στην Ελλάδα και ποσοστό άνω του 50% των εσόδων τους θα έρχεται από τις δραστηριότητες εξωτερικού.

Σε βάθος χρόνου το ποσοστό συμμετοχής των εσόδων και των κερδών από το εξωτερικό θα αυξάνει αντισταθμίζοντας τις απώλειες εσόδων που θα προκαλέσει η σταδιακή ωρίμανση της ελληνικής αγοράς. Οι ελληνικές τράπεζες, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή και ήδη αποτελούν ισχυρούς περιφερειακούς παίκτες, με τάση περαιτέρω ενδυνάμωσης: η Εθνική πραγματοποιεί δυναμική επέκταση στην Τουρκία αποκτώντας τη Finansbank, η οποία διαθέτει 208 καταστήματα (αυξάνοντας το δίκτυο καταστημάτων της στο εξωτερικό κατά 64%), η Alpha Bank θα δημιουργήσει (έως το το 2008) 260 νέα καταστήματα στο εξωτερικό (που θα προστεθούν στα 176 που έχει σήμερα), ενώ η EFG Eurobank, που την περίοδο αυτή επεκτείνεται δυναμικά στην Πολωνία και την Τουρκία, μέχρι το τέλος του 2006 θα διαθέτει 1.000 καταστήματα εκ των οποίων τα 530 θα βρίσκονται εκτός ελληνικών συνόρων.

Η Τράπεζα Πειραιώς ήδη διαθέτει το 40% του δικτύου της εκτός Ελλάδος, με προοπτική πολύ σύντομα το δίκτυο εξωτερικού να ξεπεράσει το 50% του συνόλου των καταστημάτων.

Οπως σημείωσε στην «K» ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, γενικός διευθυντής της Alpha Bank, η νέα κατάσταση που δημιουργείται, στην οποία εξασφαλίζεται η δυνατότητα αποτελεσματικής λειτουργίας των οικονομιών και των επιχειρήσεων στην Ε.Ε.-25 και στην ευρύτερη περιοχή, δίνει στους Ελληνες επιχειρηματίες και εργαζόμενους ευκαιρίες δραστηριοποίησης και ανάπτυξης ανάλογες με εκείνες που είχαν όταν ο Ελληνισμός μεγαλουργούσε στην ίδια περιοχή.

Η ισχυρή περιφερειακή παρουσία των ελληνικών τραπεζών είναι σημείο που κάνει τη διαφορά και «μαγνητίζει» τα ξένα κεφάλαια. Στην περιοχή της Βαλκανικής και ευρύτερα στην Τουρκία και την Αίγυπτο οι τραπεζικές εργασίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και αναμένεται κοσμογονία τα επόμενα χρόνια.

Οι ελληνικές τράπεζες, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν «ημέρες δόξας» εξαιτίας της απελευθέρωσης της τραπεζικής λιανικής και της μεγάλης αύξησης των κερδών τους, έχουν να περιμένουν πολλά από την ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και των ευκαιριών που δημιουργεί η ευρωπαϊκή προοπτική τους. Την τελευταία τριετία η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών έχει πολλαπλασιαστεί: πλέον οι ξένοι ελέγχουν περίπου το 40% των μετοχών των μεγάλων τραπεζών και το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων είναι αυτό που έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών στα ύψη.

Οι μεγάλες επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών στις γειτονικές χώρες και τα μεγάλα οφέλη που αναμένουν αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για τους ξένους οι οποίοι αγοράζουν Βαλκάνια μέσω Αθηνών.

Μην μπορώντας να αποκτήσουν μετοχές εταιρειών της Ρουμανίας ή της Βουλγαρίας ή της Σερβίας ή της Τουρκίας, είτε γιατί δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν απευθείας σε αναδυόμενες αγορές είτε γιατί στα τοπικά χρηματιστήρια η εμπορευσιμότητα είναι απαγορευτικά μικρή, τοποθετούνται έμμεσα μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή