Η Αθήνα «φλερτάρει» με τη Βιέννη

Η Αθήνα «φλερτάρει» με τη Βιέννη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστριακό βαλς ετοιμάζεται να χορέψει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Καπράλος, καθώς η πρόταση που ετέθη στην κλειστή συνεδρίαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΧΑΕ την περασμένη Δευτέρα, πριν από την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, ήταν σαφής: «Να προλάβουμε τον γάμο με το χρηματιστήριο της Βιέννης, διότι είναι από τις λίγες εναπομείνασες αξιόπιστες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, διαφορετικά οι ραγδαίες εξελίξεις σε Λονδίνο, Euronext και Φρανκφούρτη, με την είσοδο των αμερικανικών χρηματιστηρίων, θα μας απομονώσουν σαν την καλαμιά στον κάμπο». Η παραπάνω φράση αποδίδεται σε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη και αποδίδει το κλίμα που επικρατεί στην ΕΧΑΕ, καθώς είναι δεδομένο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο, εάν δεν κινηθεί γρήγορα για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, κινδυνεύει να απομονωθεί.

Ο κ. Καπράλος έχει δηλώσει στην «Καθημερινή»: «Είμαστε σε συζητήσεις με πολλούς για το καλό της αγοράς και θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Η περίπτωση του χρηματιστηρίου της Βιέννης θεωρείται ιδανική από πολλά μέλη της ΕΧΑΕ, καθώς το αυστριακό χρηματιστήριο που ιδρύθηκε το 1771 από την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία έχει εξαγοράσει από τον Μάιο του 2004 το 68,8% του χρηματιστηρίου της Βουδαπέστης. Να προσθέσουμε ότι η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Βιέννης στα τέλη του 2005 έφθασε τα 370 δισ. ευρώ, σχεδόν υπερδιπλάσια της Σοφοκλέους. Επιπλέον πρόκειται για μια αγορά η οποία διεκδικεί με αξιώσεις ευρύτερο ρόλο στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης και στη Βαλκανική.

Το σενάριο που έχει σχεδιασθεί και υποβλήθηκε ως πρόταση στη συνεδρίαση της ΕΧΑΕ είναι ότι με έναν πιθανόν γάμο Αυστρίας-Ελλάδας θα υπάρχει η δυνατότητα να προσελκυσθούν και οι αναδυόμενες αγορές του Βουκουρεστίου και της Σόφιας, δύο χωρών που από το 2007 εισέρχονται ως μέλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Προσθέστε και την επίσημη λειτουργία της κοινής πλατφόρμας Χρηματιστηρίου Αθηνών και Χρηματιστηρίου Κύπρου μέσα στον Ιούνιο και αντιλαμβανόμαστε γιατί έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει η υπέρβαση για το ελληνικό χρηματιστήριο και να αποτελέσει χρηματοοικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μετέχοντας η Ελλάδα σε ένα μπλόκ χρηματιστηρίων που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα είναι σε διαπραγματευτική θέση για μια μελλοντική πρόταση συνεργασίας από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαία η «απόβαση» των αμερικανικών χρηματιστηρίων του New York Exchange και του Nasdaq, καθώς διαπιστώνουν ότι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες επιλέγουν να εισάγουν τις μετοχές τους στα 3 μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης (Λονδίνο, Euronext και Φρανκφούρτης) και όχι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού ο βαθμός δυσκολίας για να διατηρηθείς ως εταιρεία και ως μετοχή στον ωκεανό της Wall Street και του Nasdaq είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος.

Στο πλαίσιο του 3ου Οικονομικού Forum Νοτιανατολικής Ευρώπης, που έγινε αυτήν την εβδομάδα στο Βουκουρέστι, με θέμα: «Οι ευκαιρίες των κεφαλαιαγορών: Εναλλακτικές πηγές επενδύσεων. Προοπτικές για ένα ενωμένο τοπικό χρηματιστήριο», ο κ. Καπράλος τόνισε στην ομιλία του: «Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από πλήθος προκλήσεων και εξελίξεων, όπως διαμορφώνονται από τη σταδιακή ενοποίηση των διεθνών κεφαλαιαγορών στην οποία οδηγούμαστε. Είναι εμφανές ότι οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν τόσο τις αναπτυγμένες αγορές αλλά και τις αναδυόμενες περιφερειακές αγορές. Υποστηρίζουμε έντονα το μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας συναλλαγών και εκκαθάρισης, μεταξύ των Χρηματιστηρίων και των Αποθετηρίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή