Αγωνίες και οράματα έξι νέων υποψηφίων στις εκλογές του ΕΒΕΑ

Αγωνίες και οράματα έξι νέων υποψηφίων στις εκλογές του ΕΒΕΑ

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το EBEA μπορεί και πρέπει να ενισχύσει τον ρόλο του ως δίαυλος επικοινωνίας επιχειρήσεων – Πολιτείας, επιδιώκοντας την υλοποίηση των απαραίτητων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας διαρθρωτικών αλλαγών. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο και του Επιμελητηρίου θα αναλάβουν ενεργότερη δράση. Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ο κοινός τόπος έξι -από μια πλειάδα- ανθρώπων της αγοράς, που για πρώτη φορά θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές του EBEA. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 3, 4, 5 Ιουνίου και ελπίζεται η προσέλευση των επιχειρήσεων να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι.

Μέλημα η επικοινωνία

«Ο δημόσιος τομέας δεν είναι σε θέση από μόνος του να αφουγκράζεται με ακρίβεια και ταχύτητα τις τρέχουσες συνθήκες υπό τις οποίες δραστηριοποιείται η επιχειρηματική ζωή της χώρας, ούτε τους προβληματισμούς και την αγωνία του ελεύθερου επαγγελματία. Η επικοινωνία αυτών των πληροφοριών στους κρατικούς φορείς πρέπει να είναι ένα από τα κύρια -αν όχι το κυριότερο- μελήματα ενός αποτελεσματικού ΕΒΕΑ», τονίζει ο κ. Φώτης Παναγούλιας, εκπρόσωπος της ΑΚΕΠ ΕΠΕ-Αθηναϊκό Κέντρο Επικοινωνιών και Πληροφορικής και υποψήφιος με τον συνδυασμό «Νέα Επιμελητηριακή Αντίληψη». Επιπλέον επισημαίνει την ανάγκη για παροχή από το EBEA συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με τις συναλλαγές της επιχείρησης με το Δημόσιο και τις τράπεζες σε νομικά και διαδικαστικά θέματα, «για τα οποία οι μικρές έως και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις δεν έχουν τους πόρους να απευθυνθούν σε εξειδικευμένους εξωτερικούς συμβούλους».

Πράξη οι υποσχέσεις

Την ανάγκη ενεργότερης συμμετοχής των επιχειρήσεων επισήμανε ο κ. Γρηγόρης Γιαννούκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας ΜΙΚΡΕΛΕΚ. Αλλωστε, ο λόγος που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές -με τον συνδυασμό «Επιχειρηματική Δράση»- είναι για να «υποχρεώσει να γίνουν πραγματικότητα όσα το κράτος υπόσχεται». Για τον κ. Γιαννούκο, «ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις, δημιουργώντας συνθήκες που προάγουν την επιχειρηματικότητα και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα. Να μπει τέλος πια στη γραφειοκρατία, να ανοίξει τις αγορές, να συνδράμει ουσιαστικά για την ανάπτυξη των εξαγωγών και φυσικά να εξασφαλίσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και ίσες ευκαιρίες σε όλες τις επιχειρήσεις».

Συνολική αλλαγή

«Η δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικά Ελλάδας προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός νέου επιχειρηματικού κλίματος και αυτό σημαίνει πάνω απ’ όλα συνολική αλλαγή νοοτροπίας. Εκτός από τις διεκδικήσεις πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών. Το EBEA ως ισχυρός μηχανισμός πίεσης μπορεί και πρέπει να ηγηθεί στη μάχη αυτή». Τούτο τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Civitas, κ. Γιώργος Φλέσσας, υποψήφιος στον συνδυασμό «Επιχειρηματική Δράση».

«Πρώτα πρώτα πρέπει να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα. Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί, οι κοινωνικοί εταίροι, οι δημοσιογράφοι, αλλά και μέρος της κοινωνίας που θεωρούν ότι η επιχειρηματικότητα είναι κακή, το κέρδος είναι κλοπή, ο ανταγωνισμός επιζήμιος και η οικονομία της αγοράς ζούγκλα χωρίς κανόνες. Μεγάλο κράτος, δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και δεκαετίες αντιεπιχειρηματικής συμπεριφοράς έχουν γαλουχήσει γενιές Ελλήνων με αξίες και νοοτροπίες που αντιστέκονται λυσσαλέα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Ακόμη και τα σχολεία και τα πανεπιστήμια προσανατολίζουν τα παιδιά προς μια κοινωνία στην οποία το κράτος είναι ο μεγάλος αδελφός, ο «πατερούλης» και το κύριο θέμα είναι, όχι πώς θα παραγάγουμε περισσότερα, αλλά πώς θα μοιράσουμε τα λίγα που έχουμε», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «όλοι, βέβαια, γνωρίζουν ότι η επιχείρηση είναι ο μόνος οργανισμός που δημιουργεί σήμερα θέσεις εργασίας, παράγει πλούτο και πληρώνει μέγα μέρος των φόρων, που τροφοδοτούν το κοινωνικό κράτος».

Ο κ. Φλέσσας επισημαίνει ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε από το κράτος να λύσει τα προβλήματά μας. Αλλοτε δεν θέλει κι όταν θέλει συχνά δεν μπορεί», προσθέτοντας πως «η παραγωγή νέων, καινοτόμων ιδεών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι δική μας δουλειά. Εμείς, οι επιχειρηματίες, οι απαιτητικοί εργαζόμενοί μας, οι ενεργοί πολίτες, είμαστε αυτοί που θα σχεδιάσουμε, θα προτείνουμε και θα πιέσουμε για ένα νέο επιχειρηματικό κλίμα. Η δυναμική συμμετοχή όλων μας στις προσεχείς εκλογές του ΕΒΕΑ είναι το πρώτο βήμα».

Ιωάννης Μπρατάκος/ Δ/νων σύμβ. της dd-Synergy Ηellas

«Το EBEA, το οποίο διαθέτει ιδιαίτερο δυναμισμό περικλείοντας στους κόλπους του περί τις 60.000 επιχειρήσεις, πρέπει να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο και να αναδειχθεί στον βασικό συνομιλητή του κράτους για καίρια ζητήματα, που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα και όχι μόνο», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της dd-Synergy Hellas, κ. Ιωάννης Μπρατάκος, υποψήφιος με τον συνδυασμό «Επιχειρηματική Δράση». «Βεβαίως προς τούτο απαιτείται και η ενεργότερη συμμετοχή στο πλαίσιο του Επιμελητηρίου όλων των επιχειρήσεων-μελών του. Το EBEA δεν είναι απλώς ένας κλαδικός φορέας όπως ίσως νομίζουν αρκετές επιχειρήσεις, το EBEA μπορεί να κάνει τον κρατικό μηχανισμό να «σείεται»». O κ. Μπρατάκος επισημαίνει ότι στις προτεραιότητες του EBEA, για τις οποίες πρέπει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, είναι μεταξύ άλλων «η ενίσχυση της πρόσβασης των ΜΜΕστο τραπεζικό σύστημα, η ενισχυμένη συμμετοχή τους στο Δ΄ ΚΠΣ και, φυσικά, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλες τις επιχειρήσεις».

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης/ Πρ. της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ και ΣΜΕΧΑ

«Το EBEA ορίζεται, σύμφωνα με τον νόμο, σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ασκήσει ενεργά και δυναμικά τον ρόλο αυτό, να προωθήσει τους στόχους του, να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τους πόρους και το κύρος του υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων-μελών του, συμβάλλοντας ενεργά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας». Τούτο επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, πρόεδρος της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ και πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, υποψήφιος σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Επιχειρηματικής Δράσης». Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτάκη, οι στόχοι του Επιμελητηρίου πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του, η ανάδειξη της χώρας σε διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών ποιότητας, η επιτάχυνση γενναίων θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών και η εξασφάλιση αποτελεσματικών, δίκαιων και διαφανών τρόπων υπεράσπισης των επιχειρήσεων έναντι των διοικητικών αρχών.

Ιουλία Τσέτη/ Αντιπρ. Intermed και γ.δ. της Unifarma

«Σήμερα με σύγχρονες λύσεις και προτάσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αναζωπυρωθεί η οικονομική ανάκαμψη, ειδικότερα στον χώρο του φαρμάκου», τονίζει από την πλευρά της η κ. Ιουλία Τσέτη, αντιπρόεδρος της Intermed και γενική διευθύντρια της Unifarma. Οπως διευκρινίζει, «με τη νέα αγορανομική διάταξη που εξισώνει την τιμή των εισαγομένων με τα εγχωρίως παραγόμενα και την κατάργηση της λίστας, θα τονωθεί η εγχώρια παραγωγή και θα δώσει άμεσα δυνατότητα για επενδύσεις στις αγορές της Ευρώπης». «Τα αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας», τονίζει η κ. Τσέτη, η οποία είναι υποψήφια με την «Επιχειρηματική Δράση», «συγκλίνουν με εκείνα άλλων κλάδων, π.χ., μείωση φορολογίας, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το EBEA είναι σοβαρή φωνή των επιχειρήσεων και πιστεύω ότι έχει ήδη αξιόλογο έργο να επιδείξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή