Ενδιαφέρον της ΤΙΤΑΝ για Uniland

Ενδιαφέρον της ΤΙΤΑΝ για Uniland

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για την εξαγορά της ισπανικής τσιμεντοβιομηχανίας Uniland εξετάζει ο Ομιλος Τιτάν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ελληνικός όμιλος εξετάζει την πιθανότητα κατάθεσης προσφοράς, χωρίς όμως να είναι τίποτα δεδομένο προς το παρόν. Η Uniland έχει υποβάλει πρόσκληση στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 73,7% του μετοχικού της κεφαλαίου, με τιμή 1,5 δισ. ευρώ. Με βάση πρόσφατες αναφορές του διεθνούς Τύπου, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 20 όμιλοι έχουν γίνει αποδέκτες της πρότασης της Uniland. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει ξεκαθαρίσει το ενδεχόμενο η Τιτάν να υποβάλει κοινή προσφορά μαζί με κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο.

Η Uniland αποτελεί έναν υγιή όμιλο με παρουσία -πλην της Ισπανίας- και στη Λατινική Αμερική. Ειδικότερα, η εταιρεία διαθέτει συνολικά έξι εργοστάσια τσιμέντου, εκ των οποίων δύο στην Ισπανία, ένα στην Τυνησία, ένα στην Ουρουγουάη και δύο στην Αργεντινή, ενώ εκμεταλλεύεται 13 ορυχεία. Η ετήσια παραγωγική ικανότητα της εταιρείας ανέρχεται σε 7 εκατ. τόνους τσιμέντου. Κατά τη διάρκεια του 2005, η Uniland πραγματοποίησε -σε ενοποιημένη βάση- πωλήσεις 473 εκατ. ευρώ, που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ στην υπερεκατονταετή ιστορία της (ιδρύθηκε το 1896). Το 55% προέρχεται από τον κλάδο του τσιμέντου, ενώ ο δεύτερος σημαντικότερος κλάδος με 26% επί του τζίρου είναι το έτοιμο σκυρόδεμα. Αντίστοιχα, το 32% των πωλήσεων προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ το υπόλοιπο 68% από την ισπανική αγορά. Το 2005 τα λειτουργικά κέρδη της Uniland διαμορφώθηκαν σε 96,6 εκατ. ευρώ.Τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 74 εκατ. ευρώ, έναντι 93,1 εκατ. ευρώ το 2004, κυρίως λόγω της υποτίμησης των εθνικών νομισμάτων της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Τυνησίας. Μια πιθανή κίνηση εξαγοράς της Uniland εκ μέρους της Τιτάν θα προσέφερε στην τελευταία πρόσβαση στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και πρωτίστως σ’ εκείνη της Ισπανίας. Ωστόσο, ένας παράγων που πιθανώς να διαφοροποιήσει τα δεδομένα είναι η πρόθεση της διοίκησης της Uniland να κινηθεί δικαστικά εναντίον του ιρλανδικού ομίλου CRH Plc. Ο τελευταίος απέκτησε πριν από λίγους μήνες το 26,3% της Uniland, αντί του ποσού των 300 εκατ. ευρώ, κίνηση που σύμφωνα με τη διοίκηση της τελευταίας δεν έγινε με νόμιμες διαδικασίες. Με τη σειρά της, η CRH, μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της Ιρλανδίας, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κάτι παράνομο στην απόκτηση των μετοχών της Uniland.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή