Ζωηρό ενδιαφέρον για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι

Ζωηρό ενδιαφέρον για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή 8 συνολικά εταιρειών ολοκληρώθηκε χθες η δημόσια διαβούλευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την ανάθεση της νέας μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ κατέθεσαν φακέλους με παρατηρήσεις επί των όρων της προκήρυξης οι εταιρείες General Εlectrice, Alstom, Ansalto και Iberinco (θυγατρική της Iberdrola) από το εξωτερικό, ενώ εκ του εσωτερικού αντίστοιχους φακέλους κατέθεσαν οι εταιρείες METKA, J&P ΑΒΑΞ, Προμηθέας Γκας και ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των παρατηρήσεων αφορά κυρίως τους εμπορικούς όρους της προκήρυξης. H αρμόδια διεύθυνση της ΔΕΗ θα εξετάσει άμεσα τις παρατηρήσεις των υποψήφιων επενδυτών και το διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί στη συνέχεια να αποφασίσει ποιες από αυτές θα κάνει αποδεκτές και ποιες όχι. Στόχος πάντως είναι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό τεύχος της προκήρυξης και μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει η ανάθεση. H διαβούλευση των όρων της προκήρυξης είναι μια διαδικασία που ακολουθείται για πρώτη φορά από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο και της νέας Οδηγίας της E.E. και με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης διαφάνειας. Οπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, με τη διαδικασία αυτή θα κριθούν και οι επενδυτές αλλά και η ΔΕΗ. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι η διαδικασία της διαβούλευσης θα αποτρέψει τις ενστάσεις από πλευράς των εταιρειών που συνοδεύουν κατά πάγια τακτική τους διαγωνισμούς της ΔΕΗ, καθιστώντας τις διαδικασίες ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Η προκήρυξη αναφέρεται στην κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 370 – 420 μεγαβάτ, με βαθμό αποδόσεως μεγαλύτερο του 55%. Το έργο είναι προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ (έναντι 200 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης μονάδας του Λαυρίου) και προβλέπει χρόνο κατασκευής 26 – 28 μήνες. Στον διαγωνισμό μπορούν να προσέλθουν εταιρείες αλλά και συμπράξεις εταιρειών, οι οποίες θα πρέπει στο τέλος να συστήσουν κοινοπραξίες. Οι προσφορές θα πρέπει να αναφέρονται σε μονάδα ενός άξονα. Ισοδύναμες λύσεις γίνονται αποδεκτές όταν βασίζονται σε αντίστοιχα στοιχεία που μπορούν να πείσουν τον αγοραστή επί της ισοδυναμίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή