Με ξένη βοήθεια η Εθνική στην Τουρκία

Με ξένη βοήθεια η Εθνική στην Τουρκία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνή στήριξη στην εξαγορά της Finansbank εξασφάλισε η Εθνική Τράπεζα. Χθες, ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός International Finance Corporation (IFC), μέλος της World Bank, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο της Finansbank αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας από την Εθνική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο IFC θα αγοράσει από την Εθνική το 5% της Finansbank μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς. H κίνηση του IFC χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου η διοίκηση της ETE έχει δεχθεί πολλά πυρά για τη μεγάλη αυτή εξαγορά. Σημειώνεται ότι ο IFC, κατά πάγια τακτική του, αποκτά μειοψηφικά πακέτα (έως 10%) σε μεγάλες διεθνούς εμβέλειας επενδυτικές κινήσεις, ευρύτερου πολιτικοοικονομικού ενδιαφέροντος, λειτουργώντας επικουρικά περίπου ως ιδιότυπος «εγγυητής» των συμφωνιών. Σημειώνεται ότι το IFC είχε αποκτήσει μειοψηφικά πακέτα και σε άλλες εξαγορές, στρατηγικού ενδιαφέροντος, της Εθνικής (στη Βουλγαρία όσο και τα Σκόπια).

Εμπιστοσύνη

Στην ανακοίνωση του IFC υπογραμμίζεται ότι η απόκτηση της Finansbank από την Εθνική αποτελεί θετική εξέλιξη στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και μια από τις μεγαλύτερες διασυνοριακές επενδύσεις στην περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας και διευκολύνοντας τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιφέρεια. Με δεδομένη την ηγετική θέση της Finansbank στους τομείς της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, η εξαγορά της από την ΕΤΕ αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω ένα τραπεζικό ίδρυμα με μεγάλη συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση στην περιοχή, τονίζει ο IFC.

H απόφαση του IFC να επενδύσει στην Finansbank ενισχύει δραστικά τη θέση και τα διαπραγματευτικά όπλα του επικεφαλής της ETE κ. Τάκη Αράπογλου, ο οποίος είχε δεχθεί έντονη κριτική για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας.

Στη Βουλή

Σήμερα ο κ. Αράπογλου θα ενημερώσει και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την εξαγορά, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που προκάλεσε η αρχική απόφασή του να μην ενημερώσει για το θέμα τη Βουλή. O επικεφαλής της ETE τόνισε στη γενική συνέλευση της τράπεζας ότι αφού ενημέρωσε τους μετόχους της τράπεζας, πλέον είναι στη διάθεση της Βουλής.

Σήμερα το πρωί, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα απαντήσει γραπτώς και στα ζητήματα – ερωτήματα που έχει θέσει ο σύλλογος υπαλλήλων της τράπεζας. H διοίκηση της τράπεζας επιθυμεί να ενημερώσει σε βάθος τον σύλλογο, ωστόσο στελέχη της τράπεζας διευκρινίζουν ότι πολλά από τα στοιχεία που ζητούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (συμβάσεις κ.λπ.) δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, όπως επίσης και τεχνικές λεπτομέρειες της συναλλαγής, καθώς η τράπεζα δεσμεύεται από ρήτρες εμπιστευτικότητας. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη πραγματοποιείται η κρίσιμη επαναληπτική γενική συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Credit Suisse: Λογικό το κόστος εξαγοράς της Finansbank

Εύλογο και δίκαιο χαρακτηρίζει ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος Credit Suisse το τίμημα που θα καταβάλει η Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της Finansbank. H ανάλυση της Credit Suisse που έγινε για λογαριασμό της διοίκησης της ETE προσδιορίζει αποτίμηση της τουρκικής τράπεζας μεταξύ 5 και 6 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Credit Suisse, θεωρείται ως δεδομένο ότι η πώληση των διεθνών περιουσιακών στοιχείων της Finansbank θα γίνει στην εύλογη αξία τους. Τονίζεται ότι η αποτίμηση δεν αναφέρεται στα υπέρ και τα κατά της εξαγοράς ή στην επιχειρηματική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Σημειώνεται ακόμα ότι «δεν είμαστε ειδικοί στην αξιολόγηση χαρτοφυλακίων δανείων και την επάρκεια των προβλέψεων». Τέλος, τονίζεται ότι η αποτίμηση δεν αποτελεί πρόταση της Credit για το αν πρέπει ή όχι οι μέτοχοι της ETE να εγκρίνουν την εξαγορά ή την αύξηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή