Αξιόπιστος ο ελληνικός στόλος

Αξιόπιστος ο ελληνικός στόλος

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ελληνικός στόλος αποτελεί στρατηγικό εταίρο στη διακίνηση του διεθνούς εμπορίου των ΗΠΑ, διά της παροχής αξιόπιστων και ασφαλών θαλάσσιων μεταφορών προς όφελος των Αμερικανών καταναλωτών, καθώς είναι ο μεγαλύτερος στο πλαίσιο του NATO, ικανός να λειτουργήσει ακόμη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τη θέση αυτή μετέφεραν προς τους Αμερικανούς επισήμους οι εκπρόσωποι του ελληνικού εφοπλισμού κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψής τους στις ΗΠΑ. Στις συναντήσεις με τους Αμερικανούς αρμοδίους, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (EEE) Νίκος Ευθυμίου υπογράμμισε τη σημασία τού υπό ελληνική σημαία στόλου ως τέταρτου στόλου παγκοσμίως και πρώτου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σημείωσε ότι ο ελληνικός στόλος μεταφέρει το 25% των εισαγωγών πετρελαίου και αντίστοιχο ποσοστό των εξαγωγών σιτηρών, άνθρακος και λοιπών χύδην φορτίων των ΗΠΑ.

Ασφάλεια και εφοδιασμός

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και γερουσιαστές συζητήθηκαν δύο θέματα: Πρώτον, οι αναφορές εστιάστηκαν στα αυξημένα μέτρα ασφάλειας για τα λιμάνια και τα πλοία που προσεγγίζουν στις ΗΠΑ προς πάταξη της τρομοκρατίας με έμφαση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. H ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε την υποστήριξή της στα μέτρα και την πρόθεσή της για συνεργασία αλλά και την ανάγκη να μην εμποδίζουν τα μέτρα την ελεύθερη διακίνηση του παγκόσμιου εμπορίου. Δεύτερον, συζητήθηκε το θέμα της επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού των ΗΠΑ με πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και των οδών μεταφοράς της ενέργειας προς τις ΗΠΑ. O ρόλος του ελληνικού στόλου κρίθηκε καίριος, από τους Αμερικανούς αρμοδίους, κάτι που τονίστηκε και στη συνάντηση με τον σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, Φαριάρ Σιρζάντ. H ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε ακόμη και με τον αρχηγό της αμερικανικής ακτοφυλακής, Τομ Κόλινς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή