Κέρδη πέρα από κάθε προσδοκία, 250,2 εκατ. ευρώ από την Εθνική

Κέρδη πέρα από κάθε προσδοκία, 250,2 εκατ. ευρώ από την Εθνική

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη-ρεκόρ παρουσίασε για άλλο ένα τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς. Τα καθαρά, μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα τέλη Μαρτίου στα 250,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 59,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των οργανικών πηγών εσόδων, μέσω της ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών στην εγχώρια αγορά και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης του λειτουργικού κόστους.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις συνοψίζονται στην περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ομίλου σε επίπεδα κάτω από 50%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 47,2% βελτιωμένος κατά 790 μονάδες βάσης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2005 και 670 μονάδες βάσης σε σχέση με το 2005. Η επίδοση αυτή σηματοδοτεί την επίτευξη ακόμη ενός στόχου του 3ετούς Επιχειρηματικού Σχεδίου.

Σημαντική αύξηση κατά 13% κατέγραψαν το καθαρά έσοδα από τόκους του ομίλου συντελώντας στη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε 3,33% το πρώτο τρίμηνο 2006 σε σχέση με 3,11% την αντίστοιχη περίοδο του 2005 και 3,16% για όλο το 2005. Πάντως, τα έσοδα από τόκους και προμήθειες εμφανίζουν μικρή μείωση σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2005. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ETE στην παρούσα συγκυρία αναδεικνύεται ο κυρίαρχος ρόλος του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της ΕΤΕ, της ισχυρής καταθετικής βάσης της, η οποία της επιτρέπει τη χρηματοδότηση της συνεχιζόμενης πιστωτικής της επέκτασης. Στο τελικό αποτέλεσμα σημαντική ώθηση έδωσαν τα διαπραγματευτικά (χρηματοοικονομικά) κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε 57,6 εκατ. ευρώ αυξημένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2005 κατά 71,9%. Σε ετήσια βάση οι χορηγήσεις λιανικής παρουσιάζουν αύξηση κατά 27,6% με τα στεγαστικά δάνεια να αποτελούν την αιχμή του δόρατος σημειώνοντας αύξηση κατά 30,8%. Σημαντική αύξηση παρουσίασε και η καταθετική βάση της τράπεζας με το σύνολο των καταθέσεων να διαμορφώνεται σε 42,9 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 15,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή