Σίγουρος για τη σκοπιμότητα της εξαγοράς

Σίγουρος για τη σκοπιμότητα της εξαγοράς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολογητικός για την άρνησή του να ανταποκριθεί στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές προσκλήσεις, αλλά σίγουρος για τη σκοπιμότητα εξαγοράς της τουρκικής FinansBank, εμφανίστηκε χθες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο κ.Τάκης Αράπογλου. Και για πρώτη φορά πήρε θέση στη δικαστική διένεξη μεταξύ των μετόχων μειοψηφίας της Finans με τον νυν ιδιοκτήτη για το διεθνές δίκτυο της τουρκικής τράπεζας, το οποίο, όπως είπε, «ουδέποτε προσφέρθηκε για εξαγορά στην Εθνική».

Ο κ. Αράπογλου υποστήριξε ότι υπάρχει ρήτρα στη σύμβαση, σύμφωνα με την οποία εφόσον δικαιωθούν οι μέτοχοι μειοψηφίας, την όποια αποζημίωση θα κληθεί να καταβάλει ο παλαιός ιδιοκτήτης και όχι η Εθνική. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλες ρήτρες που επιτρέπουν στην Εθνική να υπαναχωρήσει από την εξαγορά ή ακόμα και να περιορίσει το τίμημα, για να διευκρινίσει πάντως ότι ενεργοποιούνται όταν «θα λιώσουν οι αγορές και δεν θα υπάρχουν τιμές και, αφού, βέβαια αυτό αποδειχθεί στο δικαστήριο». Κατά την πολύωρη διαδικασία, ο κ. Αράπογλου εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ραγδαία πτώση της μετοχής της FinansBank και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δεν ακυρώνουν την αξία της επένδυσης της Εθνικής. Τα μέλη της Επιτροπής έκαναν λόγο για ζημία της Εθνικής με τον κ. Ν. Χριστοδουλάκη να σημειώνει ότι «με το ίδιο τίμημα η Εθνική θα μπορούσε πλέον να αγοράσει μεγαλύτερη τράπεζα από τη FinansBank». Ο κ. Αράπογλου σημείωσε ότι η υποτίμηση της λίρας προς το δολάριο εξισορροπείται από την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Εκτίμησε ότι η FinansBank δεν αντιμετωπίζει συναλλαγματικό κίνδυνο, καθώς μετατρέπει τα δάνεια που παίρνει άμεσα σε τουρκικές λίρες, χωρίς πάντως να διευκρινίσει πώς τα αποπληρώνει.

Ο κ. Αράπογλου απέρριψε ως στοιχείο εκτίμησης της επένδυσης τη σχέση μεταξύ ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής και του τιμήματος για την τουρκική τράπεζα, προτείνοντας ως καλύτερο τρόπο υπολογισμού τον λόγο του κόστους εξαγοράς προς το συνολικό ενεργητικό του ομίλου της Εθνικής. Αναγνώρισε, πάντως, ότι θα διατεθεί το 70% των ιδίων κεφαλαίων.

Θέμα δημιουργήθηκε και με το υπηρεσιακό έγγραφο που διακινήθηκε στο δίκτυο της Εθνικής, καλώντας μετόχους, είτε εργαζόμενους είτε πελάτες, να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση ή να εξουσιοδοτήσουν για εκπροσώπηση το διοικητικό δίδυμο της Εθνικής Τ. Αράπογλου και Γ. Πεχλιβανίδη. Ο κ. Αράπογλου αρνήθηκε αρχικώς να πάρει θέση στο ζήτημα, όταν όμως του επιδείχθηκε το έγγραφο σημείωσε ότι «δεν υπήρξε πίεση της διοίκησης για εξουσιοδοτήσεις, απλώς αναφέραμε τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο γιατί είναι πάγια τακτική οι μέτοχοι να δίνουν σε αυτούς τις εξουσιοδοτήσεις».

Οσο για το ενδεχόμενο προβλημάτων στην επένδυση, λόγω των σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας, υποστήριξε ότι η δίμηνη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε έδειξε θετική στάση της τουρκικής κοινής γνώμης και αναφέρθηκε στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που δημιουργεί η συμμετοχή του IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας (θα αποσυρθεί έπειτα από 5 έτη, πωλώντας τις μετοχές σε προκαθορισμένη αξία).

Τέλος, κάλεσε όλα τα ταμεία και το σύνολο των μετόχων να πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και εάν δεν συμμετάσχουν «είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει χέρια το management της τράπεζας, αφού το 40% των ξένων επενδυτών είναι ευρύτατης διασποράς».

Στις 14 Ιουνίου την Επιτροπή θα ενημερώσουν για τη στάση των ταμείων οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή