Υπερκέρδη τραπεζών, αλλά πτώση μετοχών

Υπερκέρδη τραπεζών, αλλά πτώση μετοχών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κέρδη – ρεκόρ των τραπεζών (και) στο πρώτο τρίμηνο του 2006 δεν συγκινούν τους επενδυτές. H ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές διεθνώς έχει εξοστρακίσει στο περιθώριο τις εντυπωσιακές επιδόσεις των εγχώριων τραπεζών και η ανησυχία κυριαρχεί.

Στη διάρκεια των τελευταίων μόνο συνεδριάσεων οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών καταγράφουν απώλειες που κυμαίνονται μεταξύ 20% και 7%, υποχώρηση που συνδέεται με την ανατροπή της θετικής ψυχολογίας των επενδυτών και τον φόβο ότι ενδεχομένως καπου εδώ τερματίζεται ο τριετής, και πλέον, ανοδικός κύκλος των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως. H εγχώρια κεφαλαιαγορά κινείται με ακόμα μεγαλύτερη νευρικότητα, συμπεριφορά που εν πολλοίς δικαιολογείται από τα χρηματιστηριακά υπερκέρδη -ειδικά των τραπεζικών μετοχών- την τελευταία τριετία. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και συγκαταλέγεται στις ώριμες αγορές, στην πράξη λειτουργεί περισσότερο ως αναδυόμενη.

Τα «λαμπερά» αποτελέσματα των τραπεζών στο ξεκίνημα του 2006 πάντως εμφανίζουν και κάποια σημεία προβληματισμού. Κύρια εστία ανησυχίας είναι η διαφαινόμενη σημαντική υποχώρηση των επιτοκιακών περιθωρίων (spread’s). Το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους αναλυτές είναι το αν τα spread’s υποχωρήσουν με ένταση τους επόμενους μήνες. Ανησυχούν ότι οι τράπεζες εισέρχονται σε μια περίοδο «αιματηρού πολέμου» για την αύξηση των μεριδίων τους. Τα σημάδια είναι αρκούντως ανησυχητικά, ειδικά μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Εθνικής να λανσάρει στεγαστικό δάνειο με το οποίο «επιστρέφονται» χρήματα στους δανειολήπτες. Την κίνησή της ακολούθησαν άμεσα όλες οι μεγάλες τράπεζες και πλέον μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο.

Επιπλέον η σημαντική ώθηση που έδωσαν στο τρίμηνο τα αυξημένα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα θα χαθεί ειδικά μετά την απότομη επιδείνωση του κλίματος στις κεφαλαιαγορές. H απώλεια των έκτακτων εσόδων σε συνδυασμό με την (ενδεχόμενη) γρήγορη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών μπορούν να ανατρέψουν την κερδοφορία- ρεκόρ, με την οποία μας έχουν «συνηθίσει» τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή